Wanneer je drukwerk aanlevert, vragen we om een niet te hoge inktdekking in je ontwerp te gebruiken. We leggen je graag uit wat inktdekking betekent en hoe je dit op de juiste manier toepast!

CMYK Wanneer je je ontwerp opmaakt als CMYK, gebruik je voor de kleuren in je ontwerp een percentage van iedere waarde. Bijvoorbeeld voor een oranje object, zul je misschien de kleurwaarde: C: 0 M: 45 Y: 100 K:0 gebruiken. De mix van deze samenstelling maakt de kleur oranje. Onze persen drukken met CMYK-kleuren. De pers kan in het drukbestand lezen dat er in deze verhouding inkt op het papier gedrukt moet worden, zodat de juiste kleur oranje op het vel terecht komt.

Voor mooie diepzwarte vlakken, is het slim om alle CMYK-waarden in te zetten. Wij zelf raden aan om C: 30% M: 30% Y: 30% K: 100% te gebruiken, maar sommige ontwerpers hebben een eigen favoriete instelling. Voor kleine tekens zoals teksten gebruik je gewoon K: 100%, dus alleen zwart.

In sommige gevallen (wanneer er een groot donker vlak in je ontwerp zit en vooral in foto’s) kan het gebeuren dat de optelsom van alle CMYK-waarden uitkomt boven de 300%. Omdat er in dat geval zoveel inkt op het papier terecht komt, neemt de kans op vlekken en smetten toe. Daarom vragen we je om ervoor te zorgen dat de totale optelsom nooit boven de 300% uitkomt, dan zit je altijd goed!

Tip: papiersoorten zoals MC mat en MC glanzend zijn iets gevoeliger voor vlekken en smetten. Daarom raden wij aan deze papiersoorten te lamineren wanneer je bijvoorbeeld visitekaartjes of ansichtkaarten laat drukken.

Heb je toch nog vragen over de juiste inktdekking of kom je er niet helemaal uit? We helpen je natuurlijk graag! Neem gerust contact met ons op.