gestreken en ongestreken papier


We krijgen regelmatig de vraag wat het verschil is tussen ongestreken en gestreken papier. We snappen goed dat de termen misschien niet direct duidelijk zijn, daarom gaan we hier graag even dieper op in. Dan weet jij straks welke papiersoort je het beste kunt kiezen voor jouw drukwerk!

Gestreken papier

Gestreken papier is papier voorzien van een strijklaag. Dat wil zeggen dat het papier een beetje glad is, denk bijvoorbeeld aan flyers. Een strijklaag kan bestaan uit een glanzende of matte afwerking. Hiermee kun je je drukwerk precies laten uitstralen zodat het past bij jouw ontwerp.

Onze gestreken papiersoorten:

  • MC (machine coated)
  • Dubbelzijdig gestreken sulfaatkarton

Ongestreken papier

Ongestreken papier is een onbehandelde papiersoort. Het papier is een beetje ruw en glanst niet, zoals printerpapier. Ongestreken papier is in tegenstelling tot gestreken papier ook makkelijk schrijfbaar, ideaal dus voor bijvoorbeeld de achterkant van een ansichtkaarten of afsprakenkaartjes.

Onze ongestreken papiersoorten:

  • HVO Houtvrij Offset (hoogwit)
  • Biotop (gebroken wit)
  • Kraft (kartonkleurig)
  • Recycled Paperwise (cremekleurig met een vezel)
  • Texture Verge (textuurpapier)
  • Tintoretto Gesso (textuurpapier)
  • Linnenpersing (textuurpapier)

Enkelzijdig gestreken papier

Enkelzijdig gestreken sulfaatkarton is, zoals het omschrijft, eenzijdig gestreken. Dit wordt veel gekozen voor ansichtkaarten, zodat de voorkant mooi glad is en de achterkant een beetje ruw en dus goed schrijfbaar. Pagina 1 in je drukbestand is de gestreken kant (voorkant), en pagina 2 de ongestreken kant (achterkant).

Verschil tussen gestreken papier en lamineren.

Tussen gestreken papier en lamineren zit een groot verschil. Gestreken papier wil namelijk zeggen dat de strijklaag al in het papier verwerkt is voordat we het gaan drukken. Lamineren gebeurt pas nadat we het gedrukt hebben. Meer over lamineren kun je lezen in onze blog over lamineren.

Ook hebben we een paar specials in ons papierassortiment, bijvoorbeeld Synaps papier (syntetisch) of stickerpapier.

Heb je nou toch nog vragen over gestreken of ongestreken papiersoorten? Of misschien heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op!