Wat is afloop bij drukwerk?

In de aanleverspecificaties vragen we om je drukbestand te voorzien van 3mm afloop rondom. Maar wat is een afloopgebied nou precies? En waarom vragen we dit van je? We leggen je het natuurlijk graag even uit!

Een afloopgebied is een gebied dat rondom iets verder doorloopt dan het daadwerkelijke eindformaat van je drukwerk. Het is de bedoeling dat je ontwerp in dit gebied 'afloopt'. In ons geval vragen wij dus om je ontwerpje zowel boven, onder, links en rechts 3mm verder te laten doorlopen dan het uiteindelijke formaat.

Dit doen we omdat we niet op 0,1mm precies kunnen snijden, en we anders bij de minste afwijking al een witte rand krijgen. En dat vinden we niet mooi, want je wilt eigenlijk dat de bedrukking tot de rand doorloopt. Daarom is het dus slim dat je ontwerp ietsje verder doorloopt, zodat wij je drukwerk veilig kunnen snijden tot het uiteindelijke formaat.

PDF aanleveren met afloop (Adobe InDesign) Om je bestanden goed te verwerken hebben we dus een bestand nodig met afloop. Hoe je dit doet is afhankelijk van het programma dat je gebruikt. In dit artikel leggen we uit hoe je het bestand met afloop opslaat in Adobe InDesign.

Ga naar Bestand en klik op Nieuw (in het Engels ga je naar File en klik je op New). Nu komt er een scherm met een nieuw document tevoorschijn:


drukwerk afloop
Nieuw bestand aanmaken in InDesign.


In dit scherm kun je kiezen voor een afloopgebied, in het engels ook wel 'bleeds' genoemd. Zet dit op 3mm voor zowel boven, onder, links als rechts. Druk op OK om je bestand te aan te maken. Vervolgens zie je dat je afloopgebied wordt aangegeven met een rode lijn. Zorg ervoor dat je je ontwerp tot aan deze lijn laat doorlopen. Zorg dat je teksten en belangrijke informatie hier ruim vanaf zet (het liefst 5mm vanaf de binnenkant) zodat dit niet wordt weggesneden.

Nadat je ontwerp klaar is, exporteren we je ontwerp tot een PDF bestand. Ga naar Bestand en klik op Opslaan Als (of File > Save As in het Engels). Selecteer de map waar je het bestand wilt opslaan en zorg ervoor dat Opslaan als op Adobe PDF staat. Klik op Opslaan (Save). Nu kom je in het keuzescherm om het PDF bestand op te slaan:


afloop drukwerk Bestand exporteren als PDF in InDesign.


Kies als Adobe PDF-voorinstelling (Adobe PDF-preset) voor [PDF/X-1a:2001]. Dit zorgt ervoor dat de transparanties in het document goed worden afgevlakt en het juiste kleurprofiel wordt gebruikt. Kies in het linker menu voor Tekens en afloopgebied (Marks and bleeds). Selecteer bij Afloop ‘Afloopgebiedinstellingen van document gebruiken’. Kies vervolgens voor PDF opslaan om het bestand te exporteren. Nu is je bestand klaar om te drukken!

Vragen over afloop

Heb je nog vragen over afloop? Neem even contact met ons op! We helpen je graag verder om je bestanden perfect te krijgen.