Toggle Nav
Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Drukwerk stansen doen we zo!

Drukwerk stansen

Met stansen kan je drukwerk laten drukken in de vorm die jij wil. Maar wat is stansen precies en hoe werkt stansen eigenlijk? In deze blog leggen we het je allemaal uit en vertellen we ook meteen uit wat je allemaal kan maken met deze toffe drukwerktechniek.

Wat is stansen?

Om erachter te komen wat stansen is, en wat je er allemaal mee kan, kun je ook even onze video over stansen bekijken:

Stansen is het uitsnijden van een speciale vorm in het papier. Dit wordt ook wel 'kappen' genoemd'. Dit gebeurt vaak door middel van het maken van een stansvorm. Deze vorm drukt de speciale vorm eigenlijk uit het papier. Dit gebeurt met een ouderwetse degel. Het maken van zo'n stansvorm is erg duur en vergt veel tijd.

Gelukkig zijn er inmiddels ook betere technieken mogelijk, die sneller en voordeliger zijn! Bij PeterPrint gebruiken we alleen nog hypermoderne computergestuurde technieken: contourstansen en laserstansen. Voor contourstansen gebruiken we een contourstansmachine, waarbij een klein mesje computergestuurd over het vel heengaat en de vorm uitsnijdt. Dit doet 'ie heel precies. Voor nóg preciezere stansklusjes gebruiken we een laserstansmachine. De laser in dit apparaat kan namelijk hele fijne objecten stansen. Het nadeel van de laserstans is dat het niet bij alle papiersoorten mooi wordt, omdat de randjes wat bruin kunnen worden. Hoe bruiner de papiersoort van zichzelf is, hoe minder je dit ziet. De laserstansmachine gebruiken we naast precisieklusjes ook bij grotere oplages van 800+ stuks.

Hoe werkt drukwerk stansen?

Na het drukken gaan de drukvellen naar onze stansmachine. Op basis van de specificaties kijken we met welke manier van stansen dit het beste kan gebeuren. Dus met de contourstans of de laserstans. Deze snijdt je vorm uit het papier op een paar kleine puntjes na. Aan die puntjes, ook wel 'nikjes' genoemd blijft je vorm in het vel hangen zodat je vorm niet opeens door de drukkerij vliegt. We drukken je vorm uit en verpakken het netjes zodat we het kunnen versturen.

Welke producten kan je stansen?

Met gestanst drukwerk val je natuurlijk beter op dan standaard rechthoekig of vierkant drukwerk. Door te stansen kun je bijvoorbeeld ronde flyers drukken of wat dacht je van stickervellen of cadeaulabels? Maar een eigen vorm is nog veel leuker natuurlijk. In principe is elke vorm mogelijk dus laat je creativiteit de vrije loop! Voor een afwijkende vorm maken we graag even een prijsje op maat voor je. Lees hiervoor ook even onze blog over drukwerk op maat stansen.

Hoe ziet gestanst drukwerk eruit?

Je hebt vast al een idee hoe gestanst drukwerk eruit ziet, maar hierbij een paar voorbeelden ter inspiratie (van linksboven naar rechtsonder: Alibi-creative mix, Jamilla Beukema, Madam Sam & Hotel Parkzicht):

Meer informatie

Heb je vragen over het stansen van drukwerk, of wil je direct een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag.