Toggle Nav
Bezig met laden...

Drukwerk stansen doen we zo!

Drukwerk stansen

Wat is stansen?

Stansen is het uitsnijden van een speciale vorm in het papier. Dit wordt ook wel 'kappen' genoemd'. Dit gebeurt vaak door middel van het maken van een stansvorm. Deze vorm drukt de speciale vorm eigenlijk uit het papier. Dit gebeurt met een ouderwetse degel. Omdat het maken van een stansvorm erg duur is en veel tijd vergt zijn er inmiddels ook betere technieken die we gebruiken. Zo gebruiken we ook een contourstans machine. Dit is een klein mesje dat computergestuurd over het vel heengaat en de vorm uitsnijdt. Daarnaast gebruiken we voor sommige opdrachten een laserstans machine. Deze kan ook hele fijne objecten stansen. Nadeel van de laserstans is dat het niet bij alle papiersoorten mooi wordt omdat de randjes bij sommige soorten wat bruin worden.

Welke producten kan je stansen?

Wil je echt opvallen met je drukwerk? Door te stansen kun je bijvoorbeeld ronde flyers drukken of deurhangers. Maar een eigen vorm is nog veel leuker natuurlijk. In principe is elke vorm mogelijk dus laat je creativiteit de vrije loop! Voor een afwijkende vorm maken we graag even een prijsje op maat voor je. Lees hiervoor ook even onze blog over drukwerk op maat stansen.

Hoe werkt drukwerk stansen?

Na het drukken gaan de drukvellen naar onze stansmachine. Op basis van de specificaties kijken we met welke manier van stansen dit het beste kan gebeuren. Dus op een degel, de contourstans of laserstans. Deze snijdt je vorm uit het papier op een paar kleine puntjes na. Aan die puntjes, ook wel 'nikjes' genoemd blijft je vorm in het vel hangen zodat je vorm niet opeens door de drukkerij vliegt. We drukken je vorm uit en verpakken het netjes zodat we het kunnen versturen.

Hoe ziet gestanst drukwerk eruit?

Je hebt vast al een idee hoe gestanst drukwerk eruit ziet, maar hierbij een paar voorbeelden ter inspiratie (van linksboven naar rechtsonder: Alibi-creative mix, Jamilla Beukema, Madam Sam & Hotel Parkzicht):

Meer informatie

Heb je vragen over het stansen van drukwerk, of wil je direct een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag.