Drukwerk stansen doen we zo!

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Drukwerk stansen

Stansen is een leuke afwerking waarmee je drukwerk een unieke vorm geeft. Maar wat is stansen precies en hoe werkt stansen eigenlijk? In deze blog leggen we het je allemaal uit en vertellen we ook meteen uit wat je allemaal kan maken met deze toffe drukwerktechniek.

Wat is stansen?

Om erachter te komen wat stansen is, en wat je er allemaal mee kan, kun je ook even onze video over stansen bekijken:

Stansen is het uitsnijden van een speciale vorm in het papier. Dit wordt ook wel 'kappen' genoemd'. Dit gebeurt vaak door middel van het maken van een stansvorm. Deze vorm drukt de speciale vorm eigenlijk uit het papier. Dit gebeurt met een ouderwetse degel. Het maken van zo'n stansvorm is erg duur en vergt veel tijd.

Gelukkig zijn er inmiddels ook betere technieken mogelijk, die sneller en voordeliger zijn! Bij PeterPrint gebruiken we alleen nog hypermoderne computergestuurde technieken: contourstansen en laserstansen. Voor contourstansen gebruiken we een contourstansmachine, waarbij een klein mesje computergestuurd over het vel heengaat en de vorm uitsnijdt. Dit doet 'ie heel precies. Voor nóg preciezere stansklusjes gebruiken we een laserstansmachine. De laser in dit apparaat kan namelijk hele fijne objecten stansen. Het nadeel van de laserstans is dat het niet bij alle papiersoorten mooi wordt, omdat de randjes wat bruin kunnen worden. Hoe bruiner de papiersoort van zichzelf is, hoe minder je dit ziet. De laserstansmachine gebruiken we naast precisieklusjes ook bij grotere oplages van 800+ stuks.

Hoe werkt drukwerk stansen?

Na het drukken gaan de drukvellen naar onze stansmachine. Op basis van de specificaties kijken we met welke manier van stansen dit het beste kan gebeuren. Dus met de contourstans of de laserstans. Deze snijdt je vorm uit het papier op een paar kleine puntjes na. Aan die puntjes, ook wel 'nikjes' genoemd blijft je vorm in het vel hangen zodat je vorm niet opeens door de drukkerij vliegt. We drukken je vorm uit en verpakken het netjes zodat we het kunnen versturen.

Welke producten kan je stansen?

Met gestanst drukwerk val je natuurlijk beter op dan standaard rechthoekig of vierkant drukwerk. Door de afwerking stansen kan je bijvoorbeeld ronde flyers drukken of wat dacht je van stickervellen of boogkaarten? Stansen kun je op ontzettend veel manieren toepassen. In principe is elke vorm mogelijk dus laat je creativiteit de vrije loop! In onze webshop zijn er al veel producten beschikbaar waarvoor we standaard stansvormen hebben ontwikkeld. Deze ontwerp je eenvoudig met onze handige templates. Bekijk alle stansproducten voor een overzicht met welke producten we allemaal standaard kunnen stansen.

Heb je zelf een toffe vorm bedacht? Dan kan je nu ook online drukwerk met eigen stansvorm bestellen:

Maatwerk stansen

Staat jouw gewenste stansvorm er niet bij, en lukt het ook niet om via de bovenstaande producten met eigen stansvorm te bestellen? Dan is het ook mogelijk een maatproduct aan te vragen. Stuur ons per mail even je exacte specificaties door van wat je wil bestellen. Dus formaat, papiersoort, bedrukking, afwerkingen en oplage etc., wees zo uitgebreid mogelijk zodat we je prijs goed kunnen berekenen. Voeg ook even een voorbeeldje bij van hoe de stansvorm er ongeveer uit komt te zien. Op basis hiervan gaan we de prijs voor je berekenen, en zetten we in je account het maatproduct klaar. Hierna kan je deze gewoon online bestellen zoals je gewend bent!

Om je drukwerk te stansen hebben we de stansvorm op een specifieke manier van je nodig. Maak je bestanden daarom op volgens onze aanleverspecificaties voor gestanst drukwerk. Het is heel belangrijk dat je deze specificaties volgt. Omdat onze stansmachines computergestuurd werken, moet je bestand namelijk perfect kloppen. Om je op weg te helpen hebben we handige tutorials voor je gemaakt over het opmaken van stans- en rillijnen in InDesign of Illustrator.

Vervolgens upload je het bestand. De stanslijnen zal je bij het drukken niet zien; die drukken we namelijk niet mee, maar gebruiken we puur voor de stansmachines.

Hoe ziet gestanst drukwerk eruit?

Je hebt vast al een idee hoe gestanst drukwerk eruit ziet, maar hierbij nog wat voorbeelden van onze Plaatjesparade ter inspiratie:

Vragen?

Dus, wil je met me stansen? ;) Als je nog vragen hebt over stansen of iets anders, dan kan je altijd even contact met ons opnemen!