Toggle Nav
Bezig met laden...

Drukwerk aanleveren in zwart

Zwart-wit drukwerk

Wanneer je drukwerk alleen zwarte inkt nodig heeft (zoals het voorbeeld van Laurens van Gurp), is het van belang om in je drukbestand alleen zwartwaardes te gebruiken. Let op grijs valt ook onder zwarte bedrukking! Dit wil zeggen dat je de CMY waarden op 0 zet, en alleen gebruik maakt van de K. Zorg dus dat je alle objecten met alleen zwart hebt opgemaakt. In Adobe Illustrator en InDesign is dit een fluitje van een cent.

Alleen Zwart

JPG of PNG afbeeldingen omzetten naar grijswaarden

Heb je een afbeelding die is opgebouwd uit RGB? Bijvoorbeeld een foto? Dan zul je deze even moeten omzetten naar grijswaarden. Dit kan in het programma Photoshop via: Afbeelding > Modus > Grijswaarden. Sla het bestand vervolgens op als .PSD (Photoshop) en importeer het naar InDesign om je drukbestand op te maken. Let op: sommige foto’s lijken zwart, maar zijn in fullcolour opgebouwd. Als je deze omzet kan er wat kleurverlies ontstaan. Wil je dit niet, dan kun je het drukwerk beter bestellen in fullcolour.

Omzetten naar grijswaarden

Controleren of je afbeelding écht zwart is

Als je Adobe Acrobat Professional gebruikt kun je heel eenvoudig checken of je bestand echt alleen nog uit zwart bestaat. Zoek bij Gereedschappen naar Uitvoervoorbeeld. Vervolgens zet je de kleur Proces Zwart uit. Als het goed is zie je nu geen objecten meer. Zie je nog wel wat objecten staan? Dan staan deze nog niet in de juiste kleur!

Controle op zwart

Meer informatie

Heb je toch nog vragen over het aanleveren van zwart in je drukbestand? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!