Lettertypes insluiten

Lettertypes insluiten in InDesign en Illustrator, hoe werkt het precies? Als de lettertypes niet ingesloten worden kan dat vervelende resultaten opleveren. Lees alles over het insluiten van lettertypes in dit blogje.

Ferry Lammerts
3 minutes

Fonts embedden, oftewel lettertypes insluiten; niet het leukste onderwerp van ontwerpen en drukwerk. Maar wel een belangrijke. Want het niet insluiten van lettertypes kan hele vervelende resultaten opleveren. Waarvoor wordt het gebruikt en hoe los je het op als je bij het uploaden de melding ‘Lettertypes niet ingesloten’ krijgt? We leggen het graag even voor je uit.

Wat betekent lettertypes insluiten?

Op je computer installeer je een kek lettertype die precies bij je huisstijl past. Bingo! Maar je wilt ook dat de drukpers het precies zo drukt als dat jij het hebt aangeleverd. Omdat de drukpers (en ook een PDF-viewer op een andere computer) niet alle lettertypes van de wereld heeft, moet het lettertype worden ingesloten om ervoor te zorgen dat het op elk scherm en elke drukpers exact hetzelfde font is. Als je het PDF-bestand opslaat als PDF/X1a:2001 (en de meeste andere export-profielen doen dit ook) dan worden de lettertypes gewoon keurig ingesloten. Er wordt dan eigenlijk een lettertype bestandje toegevoegd aan je PDF die de drukpers kan lezen. Als dit bestandje kapot is of ontbreekt dan weet de drukpers niet wat het is en kan het zo maar zijn dat je jouw mooie font ziet veranderen in Comic Sans of allemaal vierkante blokjes in plaats van tekst. Help!

Lettertype problemen oplossen #1

Het beste is om het probleem bij de bron op te lossen. Het kan zijn dat je lettertype niet goed is geïnstalleerd of dat er op je computer een fout zit in het lettertype. Dit gebeurt vaak bij gedownloade lettertypes, dus als je het lettertype koopt en opnieuw installeert dan lost dit vaak het probleem al op. Daarnaast kan ook de software waarin je het ontwerpt voor problemen zorgen. Wij raden aan om alleen te ontwerpen in Adobe programma’s. Gratis of goedkopere alternatieven van deze programma's zorgen vaker voor lettertype problemen.

Lettertype problemen oplossen #2: omzetten naar lettercontouren

Een alternatieve manier om dit probleem op te lossen is door de lettertypes om te zetten naar contouren (create outlines in het Engels). Je zet dan de teksten om naar een vorm in plaats van een tekst. Daardoor hoeft de drukpers je lettertype niet in te lezen, maar leest de pers gewoon de vorm van de letters zoals het ook de vorm van een vierkantje leest. De reden dat we hier geen groot fan van zijn is omdat je de teksten daarna niet meer kan aanpassen. De vormen zijn namelijk vastgelegd. Als je wel voor deze oplossing kiest, dan kan je het beste voor het omzetten even je Illustrator of InDesign bestand opslaan. Zo kun je later bij een nieuwe versie gewoon de teksten weer aanpassen. Het omzetten naar contouren is heel eenvoudig:

Lettertypes omzetten naar contouren in Adobe Illustrator

Ga naar Selecteren (Select) en kies voor Alles (All). Alle objecten zijn nu geselecteerd. Ga nu naar Tekst (Text) en klik op Letteromtrekken maken (Create outlines). Al je lettertypes zijn nu omgezet! Als je meerdere pagina’s hebt, pas dit dan bij alle pagina’s toe.

Lettertypes omzetten naar contouren in Adobe InDesign

Ga naar Bewerken (Edit) en kies voor Alles selecteren (Select all). Alle objecten op die pagina zijn geselecteerd. Ga vervolgens naar Tekst (Text) en klik op Contouren maken (Create outlines). Als je meerdere pagina’s hebt, pas dit dan bij elke pagina toe.

Je kunt nu het nieuwe bestand weer uploaden en de foutmelding is opgelost. Succes!

Vragen?

Heb je nog vragen? Als je er niet uitkomt dan helpen we je graag. Neem gerust contact met ons op.

Over de auteur

A photo of Ferry Lammerts
Ferry Lammerts

Ferry is oprichter en eigenaar van PeterPrint. Met een grote voorliefde voor grafisch ontwerp en de kracht van automatisering wil hij de drukwerkwereld veranderen door complexe producten simpel te maken zodat ze bereikbaar zijn voor elke creatieveling. Zijn favoriete papier is King HVO: een tikkie ruw papier zonder te veel poespas én geschikt voor foliedruk of Spot-UV lak.

Meer over Ferry
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken