Wat is het verschil tussen pixel- en vectorafbeeldingen?

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Pixel vs Vector afbeelding

Een veelgestelde vraag voor het aanleveren van drukwerk: is werken met pixelafbeeldingen slechter dan vectorbestanden? En zie je het verschil als je het drukt? Kan ik mijn pixelafbeelding ook vector maken, of andersom? We vertellen het graag op de pixel nauwkeurig zodat jij precies weet wat het verschil is.

Eenmalig of toekomstbestendig

Ten eerste is het doel van je ontwerp van belang. Maak je een icoontje voor in een e-mail nieuwsbrief of maak je een logo dat de komende jaren op veel verschillende manieren gebruikt moet worden? Je doel kan soms bepalen of je een vector- of pixelontwerp maakt. Persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk ook een rol: als je gewend bent om in Illustrator met vector te werken dan is de kans klein dat je ineens in Photoshop met pixels aan de slag gaat.

Pixelafbeeldingen

Wat is nou precies een pixel? Pixels zijn het kleinste onderdeel van een scherm. Dit zijn kleine vierkantjes die opgebouwd zijn in een raster en die oplichten in RGB (rood, geel & blauw). Door deze pixels verschijnt er een beeld op het scherm. Wat voorbeeldjes: een 4K UHD tv heeft er meer dan 8 miljoen, een iPhone X ruim 2,5 miljoen en de originele iPad had er 780.000.

Pixelafbeeldingen zijn opgebouwd uit pixels, met elk een eigen kleur. Wanneer je inzoomt op een afbeelding die opgemaakt is als pixelafbeelding, zie je elke aparte kleur van de afbeelding. Bij ver inzoomen worden de randen van een cirkel bijvoorbeeld rafelig. Bij genoeg pixels is dit uitgezoomd niet zichtbaar. Het aantal pixels heeft nauw verband met dpi en resolutie. Bij een goede resolutie afbeelding opgebouwd uit pixels zie je geen verschil met een vectorafbeelding. Pas bij een afbeelding die onscherp is wordt het verschil tussen een pixel -en vector afbeelding zichtbaar.

Vectoren

In tegenstelling tot het ontwerpen in raster zijn vectoren gebaseerd op een wiskundige berekening. Afbeeldingen worden hierbij opgebouwd uit lijnen en ankerpunten. De computer berekent de verhoudingen onderling wanneer er ingezoomd wordt op de afbeelding, maar ook wanneer de afbeelding in formaat wordt aangepast. Hierdoor hebben vectoren altijd dezelfde verhouding, en zullen ze altijd ‘glad’ zijn wanneer je erop inzoomt wordt, in tegenstelling tot rasterafbeeldingen. Een groot voordeel van vectorafbeeldingen is dat je ze zo groot kan maken als je wilt, zonder dat het aan kwaliteit verliest of onscherp wordt. Dit komt weer door de wiskundige berekening die erachter hangt. Bij pixels kan je een afbeelding wel ietsje vergroten zonder dat het onscherp of lelijk wordt, maar niet oneindig, zoals bij vectoren.

Meer informatie

Heb je behoefte aan meer informatie over pixelafbeeldingen, vectorafbeeldingen of heb je vragen over drukwerk? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag verder.