Toggle Nav
Op dit moment maken we de uploader een stukje peter. Daarom kun je nu even niet uploaden, probeer het later nog eens. Sorry!
Bezig met laden...

Alles over de juiste inktdekking

Wat is inktdekking

Bij het aanleveren van drukwerk krijg je te maken met onze maximale inktdekking, maar wat is inktdekking precies? Hoe hoog mag de inktdekking zijn, en hoe kan je een te hoge inktdekking voorkomen? We beantwoorden al je vragen over inktdekking in deze blog.

Wat is inktdekking bij drukwerk?

CMYK Kleuren

Inktdekking is de opbouw of menging van kleuren in je drukbestand. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een mooie diepe kleur zwart dan heeft deze een dekking van Cyaan: 50%, Magenta: 50%, Yellow: 50% en Key (zwart): 100%, oftewel in totaal 250% inktdekking. Alle kleuren worden gemengd vanuit de vier kleuren om elke andere kleur op te bouwen. Daarbij is het belangrijk dat de inktdekking niet te hoog is, omdat dit anders kan gaan vlekken.

Hoe hoog mag de inktdekking zijn?

We hanteren als richtlijn een maximale inktdekking van 250%. Voornamelijk voor grote volvlakken van vector objecten is dit belangrijk. Als je gebruik maakt van foto's dan kan het soms gebeuren dat er kleine gebieden rondom de 300% uitkomen, dit zorgt vaak niet voor problemen. Ook verschilt dit nogal per papiersoort. Als je werkt met ongestreken papier dan is een iets te hoge dekking minder snel een probleem dan bij gestreken papier. Bij gestreken papier blijft de inkt er namelijk meer op liggen, waardoor het risico onstaat dat het gaat smetten of vlekken, en bij ongestreken papier absorbeert de inkt beter. Daarom adviseren we je om bij gestreken papier een maximale inktdekking van 250% aan te houden, en bij ongestreken papier is een hogere inktdekking van maximaal 300% mogelijk.

Hoe verlaag je de inktdekking in Adobe?

Je kunt met verschillende kleurprofielen en trucjes de inktdekking in je bestand verlagen. Maar dit raden we niet aan omdat dit ook veel effect kan hebben op hoe je kleuren eruit komen te zien. Als je op de volgende zaken let dan heb je hier zelden problemen mee. Voor volvlak vector objecten kan je zelf de kleurwaarde instellen, zorg dat de totale som van die kleurwaarde niet boven de 250% uitkomt. Voor foto's is dit iets lastiger. Daarom raden we je aan om in het geval van foto's altijd in RGB te werken en dit niet handmatig om te zetten naar CMYK. Die omzetting naar CMYK zorgt vaak voor zware dekkingen. Pas bij het exporteren naar PDF moet dit worden omgezet naar CMYK. Als je het PDF bestand uiteindelijk opslaat als PDF/X-1a:2001 dan wordt dit namelijk automatisch omgezet. Dan zijn er vaak hooguit nog een paar kleine plekjes met een te hoge dekking, maar dat is niet erg.

Wil je graag de inktdekking van foto's controleren? Lees dan onze tips onder het kopje 'Kleurgebruik checken in je PDF' in onze blog over drukwerk controleren met Acrobat Pro. Zo ontdek je snel en gemakkelijk welke delen een te hoge inktdekking hebben! Mocht je na het opslaan van jouw foto's als PDF/X-1a:2001 nog steeds een foutmelding krijgen bij het uploaden, dan kan je in Photoshop de kleuren van de donkere gebieden met teveel inktdekking aanpassen door ze lichter te maken.

Hoe kan ik vlekken van drukwerk voorkomen?

Door de inktdekking laag te houden voorkom je in veel gevallen al dat het drukwerk kan gaan smetten of vlekken. Verder helpt het ook als je voor ongestreken papier kiest. Kies je toch voor gestreken papier zoals MC glanzend of MC mat, dan kan je ook nog kiezen voor een laminaat. Laminaat is een plastic laagje over je drukwerk waardoor je geen last meer hebt van smetten.

Heb je toch nog vragen over de juiste inktdekking of kom je er niet helemaal uit? We helpen je natuurlijk graag! Neem gerust contact met ons op.