Alles over het lamineren van drukwerk

Je hebt er vast wel eens van gehoord: drukwerk lamineren. Hierdoor wordt je drukwerk een stuk minder kwetsbaar en het zorgt voor een luxe uitstraling. Maar, wat is lamineren nu precies? En hoe gaat het in zijn werk? We leggen het je graag even uit!

Vera Willems
4 minutes

Je hebt er vast wel eens van gehoord: drukwerk lamineren. Hierdoor wordt je drukwerk een stuk minder kwetsbaar en krijgt het een luxe uitstraling. Lamineren kan je bijvoorbeeld toepassen bij flyers of de omslag van een gelijmd magazine. Ook verlengt het de levensduur van je gedrukte speelkaarten. Maar, wat is lamineren nu precies? En welke vier soorten zijn er? We leggen het je graag even uit! We hebben er ook een video over gemaakt:

Verschil tussen lamineren en plastificeren

Lamineren betekent bij drukwerk het aanbrengen van een transparant laagje folie, die door warmte en lijm aan het papier hecht. Het is zo dun (namelijk 25 micron) dat het niet als folielaagje zichtbaar is. Lamineren moet dan ook niet verward worden met plastificeren waarbij het plastic wel duidelijk te zien is. Plastificeren geeft een sealrand waardoor het waterdicht is aan de zijkanten. Bij lamineren is dit niet het geval. Lamineren geeft je drukwerk een luxe uitstraling, terwijl plastificeren eerder doet denken aan een goedkope menukaart bij de snackbar of in het zwembad.

Geschikte papiersoorten voor laminaat

We lamineren alleen gestreken papiersoorten, zoals MC of Sulfaatkarton. Op papier met textuur kan een laminaat namelijk niet goed hechten doordat er lucht tussen het papier en het laminaat zal ontstaan. Wanneer drukwerk extra tegen vocht of uv-straling moet kunnen, is er Synaps (synthetisch papier). Deze is bij uitstek geschikt voor menukaarten. En met een laag laminaat over Synaps is je menukaart nog beter beschermd!


Glanzend en mat laminaat
Links: glanzend laminaat. Rechts: mat laminaat.

Drukwerk enkelzijdig of dubbelzijdig lamineren

We kunnen laminaat enkelzijdig of dubbelzijdig op je drukwerk toepassen. Zoals de naam al aangeeft wordt bij enkelzijdig laminaat slechts één van de twee zijden gelamineerd. Dit gebeurt vaak als er ook maar 1 zijde bedrukt wordt, en de achterkant gewoon wit blijft. Dubbelzijdig lamineren wil zeggen dat beide kanten van het papier worden gelamineerd. Zo is je gehele drukwerk goed bedekt én dus beschermd.

Onze soorten laminaat

Lamineren kan met vier verschillende soorten coatings. Namelijk glans, mat, krasvast mat of soft touch laminaat.

  • Glanzend laminaat geeft je drukwerk fellere, diepere kleuren.

  • Mat laminaat oogt wat natuurlijker, met iets fletsere kleuren.

  • Soft touch mat laminaat is ook mat, maar heeft daarnaast een heel zachte afwerking. Je zal hier niet meer vanaf kunnen blijven! Dit is extra leuk bij visitekaartjes, omdat ontvangers verrast zullen worden door de zachte feel van je kaartjes.

  • Krasvast mat laminaat is een extra sterke, matte coating die volledig bestand is tegen krassen.


Laminaat foliedruk
Verpakkingsdrukwerk van Skalaris met soft touch mat laminaat en foliedruk

Naast een extra luxe uitstraling, is lamineren ook een hele slimme optie voor je drukwerk. Door een laminaat laag aan te brengen zorg je ervoor dat je drukwerk minder snel kan scheuren of kan vlekken/smetten. Het wordt hierdoor een stuk minder kwetsbaar en minder krasgevoelig. Zeker met krasvast mat laminaat. Ook voorkom je lelijke snijranden met laminaat. Vooral voor gestanst drukwerk is dit een hele slimme zet! Gelamineerde visitekaartjes zullen langer meegaan en erg netjes blijven in de portemonnee van de ontvanger. Ook zien we vaak dat laminaat wordt gekozen voor kaarten en posters, voor net een wat luxere uitstraling.

Goed om te weten...

  • Bij dubbelzijdig laminaat kan het rillen van dik papier ervoor zorgen dat het drukwerk iets open blijft staan.

  • Bij enkelzijdig gelamineerd papier gaat je drukwerk meestal een klein beetje krom staan.

  • Lamineren kan niet op ongestreken papiersoorten zoals HVO Offset en BioPuur, omdat er lucht komt tussen het papier en de folie. Hierdoor zal het laminaat weer loslaten.

  • Bij glanzend laminaat worden de kleuren van je drukwerk wat donkerder. Bij mat en soft touch mat laminaat worden de kleuren juist iets doffer.

Meer informatie over drukwerk lamineren

Heb je nog vragen over het lamineren van je drukwerk? Laat het ons gerust even weten door contact met ons op te nemen. Daar helpen we je natuurlijk graag mee!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken