Toggle Nav
Bezig met laden...

Het verschil tussen offset en digitaal drukwerk

Digitaal drukwerk

Er zijn verschillende druktechnieken die gebruikt worden in de grafische branche, waaronder digitaal drukken, offset drukken, zeefdrukken en bijvoorbeeld rotatiedruk. De meest gebruikte technieken zijn digitaal- en offsetdrukken. In deze blog leggen we je de verschillen en overeenkomsten van deze technieken uit!

Wat is digitaal drukwerk?

Bij PeterPrint drukken we digitaal. Digitaal drukken is een relatief nieuwe techniek die eind jaren 90 is opgekomen. Een digitale drukpers kan het drukbeeld computergestuurd doorzetten naar de drukpers waardoor een drukopdracht binnen een paar minuten op de pers kan liggen. Doordat het beeld digitaal wordt doorgestuurd is het hierdoor ook mogelijk om variabele data te drukken zoals bijvoorbeeld een unieke naam op elke flyer, of een personalisatie op entreekaarten. Dit maakt digitaal drukken zeer geschikt voor kleine oplages van 1 tot 2000 stuks. Dit komt omdat de opstartkosten van deze machines erg laag zijn. Ook is het eerste vel uit de machine meteen op kleur en bijna meteen droog waardoor het snel verwerkt kan worden. Daardoor is levering binnen een dag zelfs al mogelijk.

De afgelopen tien jaar is digitaal drukken sterk in opkomst doordat de oplages steeds lager worden en de communicatie steeds persoonlijker wordt. Ook is de techniek veel beter geworden waardoor de kwaliteit vergelijkbaar met of beter is dan andere technieken. PeterPrint werkt hiervoor alleen met HP Indigo persen. Deze machines werken met vloeibare inkt in tegenstelling tot veel andere digitale drukpersen. Veel andere digitale drukpersen werken met toner waardoor de inkt er een beetje op blijft liggen en het resultaat daar veel minder mooi door wordt.

Wat is offset drukwerk

Offset drukken is een techniek waarbij drukplaten (vaak van aluminium) in de drukpers geplaatst worden. Deze platen zijn belicht met de bedrukking, daarom heb je voor elke drukkleur een aparte drukplaat nodig. De platen worden vochtig gemaakt en alle niet belichte onderdelen nemen dit vocht aan. De inkt wordt op de plaat aangebracht waarbij alleen de belichte onderdelen de inkt opnemen, op het rubberdoek overbrengt en dit op het papier gedrukt wordt. Voordat de definitieve oplage gedrukt wordt zijn vaak circa 100 drukvellen nodig om goed op kleur te komen. Dit maakt offsetdruk in combinatie met de drukplaten en chemicaliën die gebruikt worden, slechter voor het milieu dan digitaal drukken. Oplages vanaf 2000 stuks zijn voordeliger in offsetdruk, behalve bij speciale papiersoorten of kleine formaten. Ook kan je in een offset pers werken met Pantonekleuren, maar dit komt steeds minder vaak voor.

Wat is het verschil tussen digitaal drukwerk en offset drukwerk?

Kort gezegd is digitaal drukken beter voor het milieu doordat er geen drukplaten gemaakt hoeven te worden en omdat er bij digitaal drukwerk nauwelijks papierverspilling is. Digitaal drukwerk is hierdoor vaak ook sneller en qua kwaliteit is het inmiddels ongeveer hetzelfde. In grotere oplages wordt offset drukken echter al snel voordeliger. In kleine oplages, speciale papiersoorten of gepersonaliseerd drukwerk kies je zeker voor digitaal drukwerk!

Hoe drukt PeterPrint digitaal?

PeterPrint drukt alleen op HP Indigo persen. Deze persen zijn de beste kwaliteit digitale drukpersen en de enige die met vloeibare inkten werkt. Ontwerpers kiezen daarom graag voor HP Indigo drukwerk. In dit artikel leggen we je meer uit over hoe we drukwerk produceren.

Heb je toch nog vragen over de verschillen tussen digitaal en offset drukwerk? Laat het ons dan weten en neem gerust contact met ons op! We helpen je natuurlijk graag verder.