• Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden

  Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden

  De meeste producten versturen we dezelfde werkdag nog. Sommige afwerkingen kosten iets meer tijd. Bij het berekenen van een product wordt meteen weergegeven hoe lang de productie duurt en wanneer deze bij je geleverd wordt!
 • Gratis verzending

  Gratis verzending

  We versturen je drukwerk gratis binnen Nederland en België, geen verrassingen achteraf!
 • Verzending in blanco verpakking

  Verzending in blanco verpakking

  Bij het afrekenen kun je ervoor kiezen om het pakket neutraal te laten versturen. Handig voor als je het rechtstreeks naar jouw klant laat sturen want dan weten ze niet waar het gedrukt is :-)
 • Gratis uitgebreide bestandscontrole

  Gratis bestandscontrole

  Na het afrekenen kan je het drukbestand uploaden. Deze wordt online direct gecontroleerd. Vervolgens kijken onze ordermanagers je bestanden nog even kritisch voor je na. Helemaal gratis.

Het verschil tussen offset en digitaal drukwerk

HP Indigo 7800 drukpers

In de grafische branche zijn veel verschillende technieken die gebruikt worden. Waaronder digitaal drukken, offset drukken, zeefdrukken en bijvoorbeeld rotatiedruk. De meest gebruikte technieken zijn digitaal- en offsetdrukken. We leggen je de verschillen en overeenkomsten van deze technieken uit!

Wat is digitaal drukwerk?

Digitaal drukken is een relatief nieuwe techniek die eind jaren 90 is opgekomen. Een digitale drukpers kan het drukbeeld computergestuurd doorzetten naar de pers waardoor een drukopdracht binnen een paar minuten op de pers kan liggen. Doordat het beeld digitaal wordt doorgestuurd is het hierdoor ook mogelijk om variabele data te drukken zoals bijvoorbeeld een unieke naam op elke flyer. Dit maakt digitaal drukken zeer geschikt voor kleine oplages van 1 tot 2000 stuks. De opstartkosten van deze machines zijn erg laag. Ook is het eerste vel uit de machine meteen op kleur en bijna meteen droog waardoor het snel verwerkt kan worden. Daardoor is levering binnen een dag zelfs al mogelijk.

Digitaal drukken is de afgelopen tien jaar sterk in opkomst doordat de oplages steeds lager worden en communicatie steeds persoonlijker wordt. Ook is de techniek veel beter geworden waardoor de kwaliteit vergelijkbaar met of beter is dan andere technieken. PeterPrint werkt hiervoor met HP Indigo persen. Deze machines werken met vloeibare inkt in tegenstelling tot veel andere digitale drukpersen. Anderen werken met toner waardoor de inkt er een beetje op blijft liggen en het resultaat daar veel minder mooi door wordt.

Wat is offset drukwerk

Offsetdrukken is een techniek waarbij drukplaten (vaak van aluminium) in de drukpers geplaats worden. Deze platen zijn belicht met de bedrukking, daarom heb je voor elke drukkleur een aparte drukplaat nodig. De platen worden vochtig gemaakt en alle niet belichte onderdelen nemen dit vocht aan. De inkt wordt op de plaat aangebracht waarbij alleen de belichte onderdelen de inkt opnemen, op het rubberdoek overbrengt en dit op het papier gedrukt wordt. Voordat de definitieve oplage gedrukt wordt zijn vaak circa 100 drukvellen nodig om goed op kleur te komen. Dit maakt offsetdruk in combinatie met de drukplaten en chemicaliën die gebruikt worden, slechter voor het milieu dan digitaal drukken. Oplages vanaf 2000 stuks zijn voordeliger in offsetdruk, behalve bij speciale papiersoorten of kleine formaten. Ook kan je in een offset pers werken met Pantonekleuren maar dit komt steeds minder vaak voor.

Wat is het verschil tussen digitaal drukwerk en offset drukwerk?

Kort gezegd is digitaal drukken beter voor het milieu doordat er geen drukplaten gemaakt hoeven te worden en er bij digitaal drukwerk nauwelijks papierverspilling is. Digitaal drukwerk is hierdoor vaak ook sneller en qua kwaliteit is het inmiddels ongeveer hetzelfde. In grotere oplages wordt offset drukken echter al snel voordeliger. In kleine oplages, speciale papiersoorten of gepersonaliseerd drukwerk kies je zeker voor digitaal drukwerk

Hoe drukt PeterPrint digitaal?

In dit artikel leggen we je meer uit over hoe we drukwerk produceren.


Mocht je toch nog vragen hebben over de verschillen tussen digitaal en offset drukwerk? Laat het ons dan weten en neem gerust contact met ons op! We helpen je natuurlijk graag verder.