Hoe krijg je een diepzwarte bedrukking?

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Diepzwarte bedrukking

Als je een zwart vlak gebruikt in je ontwerp, wil je natuurlijk dat dit mooi diepzwart wordt. Om dit diepzwart te krijgen, is het belangrijk om voldoende inktdekking te gebruiken. In deze blog leggen wij je uit hoe je voldoende inktdekking in je drukbestand toepast, zodat je volvlakken zwart ook écht mooi diepzwart zullen worden.

Welke kleurcode zwart gebruik je voor diepzwart?

Voldoende inktdekking bouw je op in fullcolour. Fullcolour wil zeggen, dat we alle kleuren gaan gebruiken waar onze HP Indigo persen mee kunnen drukken: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (CMYK). Het is namelijk zo, dat je met een beetje ondersteuning van de andere kleuren, meer inkt op je vel krijgt. Het resultaat hiervan is een veel diepere zwarte bedrukking.
Diep zwart vergelijking

Welke kleuropbouw?

Zoals je ziet in de bovenstaande foto is het linker kaartje mooi diepzwart, terwijl het rechter kaartje heel flets is. Deze kaartjes komen van exact hetzelfde drukvel, het ligt dus niet aan de kwaliteit van de afdruk dat het rechter kaartje zo flets is.

Wij raden je aan om de volgende CMYK-kleuropbouw te gebruiken voor volvlakken zwart: C: 50% M: 50% Y: 50% K: 100%. Hiermee is de inktdekking in totaal 250%, perfect dus! Wij adviseren namelijk om met zwartvlakken altijd onder de totale inktdekking van 250% te blijven, omdat je anders kans hebt dat je drukwerk gaat vlekken of smetten. En dat willen we niet!

Tekst

Voor teksten is het niet aan te raden om deze in fullcolour op te bouwen, omdat het dan kan zijn dat de randen van letters een beetje onscherp worden. Zwarte (kleine) tekst bouw je daarom alleen op uit zwart, dus: C: 0% M: 0% Y: 0% K: 100%. Omdat teksten over het algemeen vrij gedetailleerd zijn, valt het niet op dat er een mindere inktdekking is, en ziet het er net zo zwart uit.

Kleuropbouw instellen

In programma's zoals InDesign, Illustrator of Photoshop, kun je heel eenvoudig je kleuropbouw aanpassen via de kleurenkiezer zoals hieronder is afgebeeld. Zorg ervoor dat volvlakken zijn opgebouwd uit fullcolour en teksten uit enkel zwart. Dus door een beetje te spelen met de CMYK-waarden voor volvlakken creëer je een dikkere kleuropbouw, en daardoor een diepere kleur zwart.

Kleurenkiezer kleur

Kleurenkiezer zwart

Papierstaaltje?

Benieuwd hoe dit er op papier uitziet? Vraag dan direct ons papierstaaltje aan waarop we de verschillende soorten zwart naast elkaar hebben gezet.

Vragen?

Wil je meer weten over de opbouw van zwart of heb je een andere vraag? Neem gerust even contact met ons op!