Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

Wat is afloop bij drukwerk?

Wat is afloop bij drukwerk precies? En hoe groot moet deze afloop zijn? In dit blogje leer je alles wat je moet weten. 

Vera Willems
4 minutes
03-11-2021

Wist je dat het aanleveren van drukwerk zonder afloop een van de meest voorkomende foutjes is die we voorbij zien komen? Maar wees gerust: dit overkomt iedereen wel eens. Zelfs de creatieve professional met vele jaren ervaring. Misschien vraag je je af: wat is afloop eigenlijk? En waarom vragen we dit van je? We leggen je het uit in deze blog! Lees gauw verder of bekijk hieronder de video.


Wat is afloop bij drukwerk?

Een van de simpelste oefeningen om te leren wat afloop is, gaat als volgt: teken een vorm op papier, neem een schaar en knip zo netjes mogelijk het vormpje uit. Probeer dit nauwkeurig te doen, zonder dat er witte randjes langs de randen van je vormpje te zien zijn. Je zal zien: dit gaat nooit foutloos, hoe hard je het ook probeert.

Helaas is dit ook het geval bij een snijmachine. Hoe goed de snijmachine ook is, er is altijd kans op een eventuele verschuiving, waardoor er witte randjes ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe doe je dat, zonder dat je iets van het formaat verliest? Dit doe je door een paar millimeter aan om het ontwerp heen toe te voegen, waardoor het drukwerk probleemloos kan worden afgesneden. Dit is de afloop! Dit wordt ook wel eens snijmarge genoemd. 

Wanneer gebruik je afloop?

Het korte antwoord: voeg altijd afloop toe aan je bestand! Want als je wilt dat onderdelen van je ontwerp, zoals je achtergrondkleur, teksten of afbeeldingen tot aan de rand van het papier doorlopen, kan dat alleen veilig met afloop. Door het bruto formaat (je gewenste uiteindelijke formaat) van je drukbestand aan alle zijden 3mm groter te maken, weet je zeker dat je goed zit. Hele kleine snijverschillen zullen er dan niet voor zorgen dat je witte randen krijgt. Alleen als je je achtergrond wit houdt, en je maar een klein deel van het papier laat bedrukken, hoef je geen afloop toe te voegen. Zie hieronder een voorbeeld van het laten doorlopen van je ontwerp.

Afloop 3 mm rondom

Hoe je afloop in Adobe Illustrator of InDesign toepast? Dat leggen we je uit in onze blog Hoe voeg ik afloop toe in mijn Illustrator of InDesign bestand? Werk je in een ander ontwerpprogramma? Vaak moet je afloop dan zelf toevoegen door bovenop je uiteindelijke formaat aan alle kanten nog 3mm toe te voegen in je bestand. In de lengte en in de breedte komt er dan 6mm bovenop je oorspronkelijke (bestelde) formaat.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

  • In verband met het snijden vragen we je ook om geen belangrijke objecten zoals teksten of afbeeldingen te dicht op de snijranden te zetten. Het zou namelijk kunnen dat deze objecten bij het snijden worden afgesneden, en dat zou zonde zijn. Zorg dat je 3mm vanaf de snijranden aan de binnenkant vrijhoudt. Dit noemen we ook wel de veiligheidsmarge. Dit stel je in bij het aanmaken van je bestand door overal rondom 3mm marge toe te voegen.

  • Heb je een kader of rand om je ontwerp? Ook daar zijn een paar aandachtspunten voor. Lees hiervoor onze blog over een kader om je drukwerk.

  • Snijtekens hoef je in je bestand niet toe te voegen, tenzij je dat zelf handig vindt om te checken of je de afloop goed hebt toegepast. Je kan hier namelijk aan aflezen waar we precies gaan snijden. Voeg de snijtekens pas toe bij het opslaan/exporteren van je bestand (onder het kopje Tekens).

  • Let ook op als je gestanste producten zoals stickervellen laat drukken. De stickertjes op je stickervel krijgen elk 3mm afloop rondom, omdat we ook hieromheen gaan snijden. Gelukkig hebben we hier handige templates voor, inclusief afloop.

Vragen over afloop

Heb je nog vragen over afloop? Neem even contact met ons op! We helpen je graag verder om je bestanden perfect te krijgen.

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.