Wat zijn transparanties in je drukbestand?
Wat valt er allemaal onder het begrip 'transparanties' in (Adobe) ontwerpprogramma's? En wist je dat transparanties in je bestand invloed kunnen hebben op je drukwerk? We leggen je het hier uit.
Welkom terug
Welkom terug
9.5 / 10 uit 1636 reviews bij Feedback Company
9.5 / 10 uit 1636 reviews bij Feedback Company
Wat valt er allemaal onder het begrip 'transparanties' in (Adobe) ontwerpprogramma's? En wist je dat transparanties in je bestand invloed kunnen hebben op je drukwerk? We leggen je het hier uit.
Als je denkt aan transparanties, dan denk je al snel aan doorzichtigheid. Maar bij drukwerk is dit begrip wat breder. Ook lees je wel eens dat je transparanties in je drukbestand moet afvlakken. Waar is dit voor nodig? En wat zijn transparanties in drukwerk precies? We leggen het je uit!
Je hebt in ontwerpprogramma’s als Illustrator, Photoshop en InDesign verschillende soorten transparanties. Zo heb je de traditionele ‘doorzichtigheid’ (opacity) van een object, maar onder transparanties vallen ook bepaalde effecten. Denk aan schaduweffecten, vervaagde randen met de ‘Feather’ tool en verschillende lagen die in elkaar overlopen. Met transparanties worden geweldige designs mogelijk!
De invloed van transparanties op drukwerk is veelzijdig. Zo is er vaak de mogelijkheid om transparanties toe te passen op een (deel van een) enkel object, op een aantal verschillende objecten, op een complete groep of op een deel van een object. En wanneer er met lagen gewerkt wordt, heeft de volgorde van deze lagen ook invloed op transparanties en het uiteindelijke bestand.
Het mogelijk maken van transparanties in deze ontwerpprogramma’s was best een grote toevoeging. Als dit niet was ontwikkeld, dan zou je alleen maar objecten met een 100% dekking van de kleur kunnen gebruiken, zonder schaduwen, gebruik van overdruk of andere gekke effecten.
Wanneer je transparanties laat afvlakken in een digitaal programma, wordt het complete bestand ‘platgeslagen’. Hierbij berekent de computer alle verschillende lagen, de invloeden van effecten op de lagen en produceert een compleet bestand.
Op deze manier geef je de drukpers eigenlijk een kant en klaar bestand, waar de pers met zijn software niks meer aan het bestand kan aanpassen, en het ook zo uitkomt als je bedoeld hebt. Als je dit niet zelf afvlakt, dan kan het gebeuren dat de pers het afvlakt, met soms gekke gevolgen.
Een handige manier om transparanties in je bestand te checken is met het tooltje Acrobat Preflight. Hier kun je kijken of je bestand aan belangrijke afdrukvoorwaarden voldoet. Denk hierbij aan resoluties, lettertypen en dus ook transparanties.
Daarnaast kun je jouw drukbestand het beste opslaan als PDF/X-1A:2001. Waarom? Alle kleuren in je bestand worden zo omgezet in CMYK (de kleurwaarden die onze drukpers gebruikt) en de transparanties zullen worden afgevlakt. Nog meer voordelen van dit bestandstype vind je hier.
Mocht je toch nog vragen hebben over instellingen, transparanties of andere zaken, neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!
Over de auteur
Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.
Meer over VeraDeze browser is mogelijk niet volledig compatibel met onze website, omdat bepaalde functies niet beschikbaar zijn. Het kan zijn dat sommige functionaliteiten mogelijk niet werken zoals verwacht.
Selecteer een van de onderstaande browsers om direct naar de website te gaan en de juiste browser te downloaden.