Handige tips voor het ontwerpen van hangtags

Ga je hangtags ontwerpen, maar weet je niet waar te beginnen? In dit artikel helpen we je een handje. Ook delen we hier templates waarmee je de mogelijke stansvormen meteen in Adobe Illustrator of InDesign kan opmaken.

Merijn de Boer
3 minutes

Ga je hangtags ontwerpen, maar weet je niet waar te beginnen? In dit artikel helpen we je een handje. Ook delen we hier templates waarmee je de mogelijke stansvormen meteen in Adobe Illustrator of InDesign kan opmaken. Voordat je aan de slag gaat is het goed om onze aanleverspecificaties te bekijken.

Stap 1: het ontwerp van de hangtags

Het ontwerp van een hangtag is afhankelijk van waarvoor je ‘m gebruikt. Bij kleding- of merklabels is een hangtag, naast praktisch, onderdeel van de hele merkbeleving. Voor een cadeaulabel is de persoonlijke touch bijvoorbeeld vaak belangrijker en kan je bijvoorbeeld kiezen voor een mooie illustratie of tekst. Hoe dan ook, bij ieder ontwerp moet je goed nadenken over het ontwerp en de inhoud. Om te zorgen dat je de juiste keuzes maakt met betrekking tot het ontwerpen van de hangtags kun je jezelf de volgende vragen stellen:

1. Heb ik een huisstijl/kleurenpalet waarmee ik rekening moet houden?
 
2. Welke informatie moet de hangtag bevatten? Denk aan unieke kenmerken, verkooppunten, specificaties, QR-codes etc.
 
3. Materiaalkeuze: welke papiersoort kies ik? Speelt duurzaamheid een rol? En wil ik de labels voorzien van bescherming in de vorm van laminaat?

Stap 2: van ontwerp naar aanleverbestand

1. Kijk tussen onze templates: we hebben (Illustrator en InDesign) templates van meest gekozen stansvormen voor je klaargezet. Dit scheelt je werk en zo weet je zeker dat je snijlijnen goed zichtbaar zijn voor onze machines. Download de templates hier.
 
2. Kies het formaat: we kunnen hangtags bedrukken van 55 x 85 mm tot 105 x 105 mm. Voor ronde hangtags kun je kiezen uit de formaten 85 x 85 mm en 105 x 105 mm. Voor al deze formaten hebben we ook templates beschikbaar!
 
3. Kies je papiersoort en papierdikte: we hebben veel papiersoorten beschikbaar. Populaire papiersoorten bij stansen zijn onze ongestreken soorten King HVO en Tintoretto Gesso. Deze zijn ook lekker stevig, waardoor je vormen strak en duidelijk uitspringen.
 
4. Bedrukking en eventuele laminering: kies de gewenste bedrukking (enkelzijdig of dubbelzijdig fullcolour). Heb je gekozen voor een gestreken papiersoort? Dan kun je kiezen voor laminaat. Dit beschermt de hangtags tegen vlekken en krassen en geeft ook nog eens een luxe uitstraling!
 

Inspiratie voor hangtags

Alvast inspiratie opdoen voor je hangtags? Bekijk onderstaande plaatjes, of bekijk meer op onze Meesterwerken!

 

Hangtags met bijzondere afwerkingen of speciale vormen

We willen creativiteit de ruimte geven. Je kan daarom ook kiezen om je ontwerp te voorzien van foliedruk of Spot-UV lak, of om een compleet eigen vorm hangtags te laten stansen. Je bestelt hangtags met Spot-UV lak, foliedruk of een eigen vorm dan via ons product: Kaarten met eigen stansvorm. Let op dat je kiest voor een papiersoort die geschikt is voor foliedruk of Spot-UV lak als je deze afwerking op je hangtags wil.

Aan de slag met hangtags

Hopelijk kun je zo aan de slag met het ontwerpen van hangtags! Mocht je nog ergens tegenaan lopen, schroom dan niet om contact op te nemen. Onze drukwerkspecialisten staan je graag te woord.

Over de auteur

A photo of Merijn de Boer
Merijn de Boer

Merijn is marketeer bij PeterPrint. Hoewel zijn achtergrond ligt in de wereld van online marketing, is hij ervan overtuigd dat de fysieke printwereld een tastbare versterking is van online communicatie. Zijn favoriete papiersoort? Sulfaatkarton met glanzend laminaat.

We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken