Toggle Nav
Bezig met laden...

Gestreken en ongestreken papier

Gestreken of ongestreken papier

Papiersoorten zijn grofweg in te delen in twee soorten: gestreken en ongestreken papier. Beide hebben ze een unieke uitstraling en zijn ze in vele soorten en maten verkrijgbaar. We leggen je in deze blog uit wat het verschil tussen gestreken en ongestreken papier is, zodat je de juiste keuze kunt maken voor je drukwerk! Liever een video? Bekijk dan de video hieronder.

Wat is gestreken papier?

Gestreken papier (ook wel Machine Coated of MC papier genoemd) is het gladde papiertje dat je kent van de gemiddelde flyer. Het papier is voorzien van een coating of strijklaag die ervoor zorgt dat het papier glad wordt. Hierdoor is het papier beter te bedrukken. Deze papiersoort zie je vaak bij glossy magazines en flyers drukken. Wij hebben gestreken papier beschikbaar in de varianten MC glanzend, MC mat en dubbelzijdig gestreken sulfaatkarton. Deze laatstgenoemde is eigenlijk geen karton maar een heel stevige papiersoort. Door de opbouw van vezels is deze erg stug.
Je bekijkt al onze gestreken papiersoorten hier in een overzicht: Gestreken papiersoorten.

Wat is ongestreken papier?

Ongestreken papier wordt ook wel uncoated papier genoemd en is in de kern hetzelfde als gestreken papier, maar dan zonder het laagje coating. Daardoor kan deze soort een structuurtje hebben. Het is wat ruwer. Ongestreken papier is dan ook goed beschrijf- en bestempelbaar omdat het de inkt een beetje opneemt. Daardoor komen foto's vaak ook iets fletser uit. Persoonlijk zijn we groot fan van ongestreken papier; het oogt heel rustig en natuurlijk.

Als je wilt gaan voor een textuurpapier dan kan je kiezen voor Tintoretto Gesso, Texture Vergé of bijvoorbeeld Linnenpersing. Lees hierover vooral ook even de speciale blog over textuurpapier. Daarnaast kan je ook kiezen voor een papiertje met een natuurlijke uitstraling zoals kraftpapier of PaperWise (gerecyclede uitstraling). Extra speciaal is de papiersoort King HVO. Deze speciale papiersoort is de enige ongestreken papiersoort in ons assortiment waarop goudfolie, zilverfolie of bronsfolie gedrukt kan worden.

Er zijn er ook ongestreken papiersoorten zonder structuur. We hebben bijvoorbeeld HVO Offset (hoogwit) en BioTop (gebroken wit) beschikbaar. Het zijn hoe dan ook allemaal unieke ongestreken papiersoorten die je designs extra mooi uit laten komen!

Je bekijkt al onze ongestreken papiersoorten hier in een overzicht: Ongestreken papiersoorten.

Wat is enkelzijdig gestreken papier?

Enkelzijdig gestreken papier is aan één kant gestreken (glad) en aan de andere kant ongestreken (ruw). Dit is weer een uitzondering op de regel! Wij hebben van deze soort Sulfaatkarton enkelzijdig gestreken in ons assortiment. Deze papiersoort is de klassieker voor het drukken van ansichtkaarten. Ook handig als je de voorkant glad wilt hebben maar op de achterkant nog iets wilt schrijven.

Gestreken papiersoorten lamineren

Gestreken papier is niet per se gelamineerd. Maar je kunt dit wel heel goed lamineren door de gladde oppervlakte. Bij ongestreken papier kunnen we dit niet doen. Doordat het wat ruwer is kan er lucht tussen het papier en laminaat komen waardoor dit loslaat. Bovendien gaat hiermee bij structuurpapier het unieke effect verloren. Meer over lamineren kun je lezen in onze blog over lamineren.

Vragen over papier?

Heb je nog vragen over gestreken of ongestreken papiersoorten? Of misschien heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op!