Gestreken en ongestreken papier

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Gestreken of ongestreken papier

Papiersoorten zijn grofweg in te delen in twee soorten: gestreken en ongestreken papier. Beide hebben ze een andere uitstraling en verschillende eigenschappen. Ook zijn ze beide in vele soorten en maten verkrijgbaar. We leggen je in deze blog uit wat het verschil tussen gestreken en ongestreken papier is, zodat je de juiste keuze kunt maken voor je drukwerk! Liever een video? Bekijk dan de video hieronder.

Wat is het verschil tussen gestreken en ongestreken papier?

Zoals je hieronder kan zien, is het verschil tussen gestreken en ongestreken papier subtiel. Maar als je goed kijkt, zie je toch enkele verschillen. Het ongestreken papier is iets fletser van kleur. En ook de structuur van het papier is beter zichtbaar. Bij het gestreken papier zie je juist dat de kleuren helder zijn, en de papierstructuur bijna niet zichtbaar is. Dit komt doordat het papier glad is gemaakt. We vertellen je graag meer over beide soorten. Lees verder onder de foto.

Verschil gestreken en ongestreken papier

Wat is gestreken papier?

Gestreken papier (ook wel gesatineerd papier, Machine Coated of MC papier genoemd) is het gladde papiertje dat je kent van de gemiddelde flyer. De term 'gestreken' heeft vrij weinig met een strijkbout te maken ;) Het papier is voorzien van een coating (ook wel strijklaag) die ervoor zorgt dat het papier glad wordt. Hierdoor is het papier beter te bedrukken. Wij hebben gestreken papier beschikbaar in de varianten MC glanzend, MC mat, Synaps en Sulfaatkarton. Deze laatstgenoemde is eigenlijk geen karton maar een heel stevige papiersoort. Door de dichte opbouw van vezels is deze erg stug.

Bij gestreken papier kan de drukinkt minder makkelijk in het papier trekken. Daardoor blijft de inkt een beetje op het papier liggen, en dat zie je terug in de heldere kleuren! Wil je dus echte knalkleuren in je ontwerp, dan zijn gestreken papiersoorten voor jou de beste keus. Wel zijn gestreken papieren wat krasgevoeliger. Doordat de inkt op het papier ligt, kras je deze er namelijk ook sneller af. Gelukkig hebben we hiervoor een oplossing. Laminaat! Dit is een beschermend laagje dat je op gestreken papier kan aanbrengen. Lees er alles over in onze blog over lamineren.

Gestreken papiersoorten zie je vaak bij promotioneel drukwerk (zoals gedrukte flyers en folders), maar ook bij bijvoorbeeld glossy magazines.

Je bekijkt al onze gestreken papiersoorten hier in een overzicht: Gestreken papiersoorten.

Wat is ongestreken papier?

Ongestreken papier wordt ook wel uncoated papier genoemd en is in de kern hetzelfde als gestreken papier, maar dan zonder het laagje coating. Daardoor kan deze soort een zichtbaar structuurtje hebben. Het is ook wat ruwer. Ongestreken papier is goed beschrijf- en bestempelbaar omdat het de inkt een beetje opneemt. Denk aan een poreuze spons die makkelijk vocht opneemt. Zo is papier - een natuurlijk product - van zichzelf ook een beetje poreus. Hierdoor komen kleuren vaak iets fletser uit. Ongestreken papier oogt rustiger en natuurlijker dan gestreken papier.

Lamineren kunnen we bij ongestreken papier niet doen. Dit komt doordat het wat ruwer is, en er lucht tussen het papier en laminaat kan komen. Daardoor laat de laminaat vaak weer los. Bovendien gaat hiermee bij structuurpapier het unieke, ruwe effect verloren.

Er zijn heel veel verschillende soorten ongestreken papier. Van heel ruw, tot bijna geen structuur. Fan van ruw? Dan is textuurpapier wat voor jou. Hierbij kan je kiezen voor Tintoretto Gesso, Texture Vergé of bijvoorbeeld Linnenpersing. Lees hierover vooral ook even de speciale blog over textuurpapier. Daarnaast kan je ook kiezen voor een papiertje met een natuurlijke uitstraling zoals Kraftpapier, Freelife Kendo of PaperWise. Extra speciaal is de papiersoort King HVO. Deze speciale papiersoort kan je bedrukken met foliedruk: goudfolie, zilverfolie of bronsfolie. Dat geeft een super mooi effect! Er zijn er ook ongestreken papiersoorten zonder opvallende structuur. We hebben bijvoorbeeld HVO Offset (hoogwit) en BioPuur (gebroken wit) beschikbaar. Het zijn hoe dan ook allemaal unieke ongestreken papiersoorten die je designs extra mooi uit laten komen!

Je bekijkt al onze ongestreken papiersoorten hier in een overzicht: Ongestreken papiersoorten.

Wat is Sulfaatkarton enkelzijdig gestreken?

We hebben ook nog een speciale papiersoort in ons assortiment. Sulfaatkarton enkelzijdig gestreken is namelijk aan één kant gestreken (glad) en aan de andere kant ongestreken (ruw). Dit is weer een uitzondering op de regel! Eigenlijk een soort hybride. Deze papiersoort is de klassieker voor het drukken van ansichtkaarten. Ook handig als je de voorkant glad wilt hebben en op de achterkant nog iets wilt schrijven.

Vragen over papier?

Heb je nog vragen over gestreken of ongestreken papiersoorten? Of misschien heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op!