Wat is het verschil tussen softcover en hardcover boeken?

Je hebt ze beide wel eens in je handen gehad. Maar wat zijn precies de verschillen tussen softcover boeken (paperbacks) en hardcover boeken? We leggen het je uit!

Vera Willems
3 minutes

Je hebt ze beide wel eens in je handen gehad; dat weten we zeker. Maar wat zijn precies de verschillen tussen softcover en hardcover boeken? We leggen het je uit!

Wat is een softcover boek?

Een softcover boek, ook wel paperback genoemd, is een boek met een zachte omslag (soft cover). Dit is anders dan een hardcover boek, waarbij de omslag hard en stug is. De omslag van een softcover boek is meestal gemaakt van dik papier, en is soms gelamineerd voor extra bescherming. Deze wordt om de stapel binnenwerk (binnenste pagina's van je boek) gevouwen en aan de rug vastgelijmd.

Veel boeken die je in de boekhandel vindt, zijn ook als softcover gedrukt. Softcover boeken gaan vele jaren mee, zelfs bij intens gebruik. De flexibele kaft van softcover boeken heeft als voordeel dat je deze gemakkelijk omslaat, en dat het boek licht en compact aanvoelt. 

Wat is een hardcover boek?

De harde kaft bij hardcover boeken is vaak gemaakt van karton, met papier eroverheen gelijmd. Deze harde kaft biedt een goede bescherming van je binnenwerk. Het nadeel van hardcover boeken is dat het meer tijd en arbeid kost om ze te laten drukken, en daarom zijn ze een stuk duurder. Daarnaast wordt het boek zwaarder om mee te nemen. Wel is de rug van een hardcover boek (hardback) vaak wat steviger dan een softcover versie.

Boeken drukken bij PeterPrint

Bij PeterPrint drukken we alleen softcover boeken. Om de bescherming van een hardcover boek te evenaren kun je je softcover omslag bij ons laten lamineren. Hiermee krijgt je omslag een extra beschermingslaag en kan het bijvoorbeeld tegen een spatje water. Laminaat zorgt trouwens ook voor een extra luxe uitstraling!

Dus, welke moet ik kiezen?

Conclusie: de ene is niet beter dan de andere. Het ligt aan het doel dat je voor ogen hebt. Wil je hardcover boeken drukken, omdat die beter bij jouw gewenste look passen of omdat je voor een extra duurzame bescherming wilt gaan? Dan kunnen wij je helaas niet verder helpen. Wil je voor een wat voordeliger boekwerk gaan, met toch die luxe uitstraling? Dan zijn softcover boeken de perfecte keuze voor jou. Ook als je de boeken snel gedrukt moet hebben kun je beter voor een softcover boek gaan. Wij leveren deze namelijk al binnen een week! 

Je eigen boek ontwerpen

Gelijk aan de slag met je eigen boek? Lees dan zeker nog even onze blog of bekijk onze video over het vormgeven van je eigen softcover boeken. Als je nog vragen hebt, neem dan gerust even contact met ons op via onze klantenservice.

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken