Toggle Nav
Bezig met laden...

Zelf een flyer maken met deze 6 tips

Flyers ontwerpen tips

Je wilt zelf een mooie flyer maken maar je weet niet waar je moet beginnen. Het feit dat je een ‘mooie flyer’ maakt is niet genoeg. De ontvanger bepaalt namelijk al in één oogopslag of hij iets met de flyer doet. En die kans wil je niet laten liggen! Hoe speel je hier optimaal op in, en hoe maak je een flyer dan precies? Je leest in dit artikel 6 tips voor het maken van een flyer. Kijk je liever een video? Marjolein geeft je hieronder nuttige tips voor jouw flyers.

Tip 1: Bepaal het doel van je flyer

Als je niet weet wat je wilt bereiken wordt het lastig om niet alleen een mooie maar ook effectieve flyer te maken. Bepaal dus voordat je met begint met ontwerpen wat je met de flyer wilt bereiken. Wil je dat iemand gegevens achterlaat? Zorg dan voor een trigger in de flyer zodat de ontvanger dit met alle liefde doet. Wil je mensen liever informeren? Maak dan direct duidelijk dat je unieke informatie weggeeft, waar de ontvanger niet zonder kan.

Tip 2: Zorg voor een goed design

Een goed design zorgt voor een groter effect. Wanneer je Adobe InDesign of Illustrator gebruikt ben je verzekerd van een goed bestand. Ga dus absoluut niet aan de slag met Word of Powerpoint! Heb je geen verstand van Adobe programma’s of heb je hier geen toegang tot? Schakel dan een vormgever in. Een ontwerp kost natuurlijk geld, maar kijk niet alleen naar de kosten. Vormgeving is erg belangrijk bij het maken van een flyer. Een goede vormgever zorgt niet alleen voor een goed bestand voor drukwerk, maar ook het ontwerp wordt mooier, beter, schoner en effectiever. Perfect om dat effect te krijgen waar je naar op zoek was!

Tip 3: Foto’s geven je flyer een boost

Maar kies dan wel voor goede foto’s. Geen veelgebruikte stockphoto met een typisch Amerikaanse verkoper die een duimpje opsteekt, het liefst echte foto’s. Denk aan een foto van je product of een/1 van je mensen. En maak de foto’s niet met de 6 megapixel camera van je smartphone. Gebruik een hoge kwaliteit spiegelreflex camera of de camera van een recente smartphone. Zo weet je zeker dat de foto van goede kwaliteit is en waar je mee kunt werken. Extra tip: zorg voor voldoende (natuurlijk) licht wanneer je fotografeert, zeker als je met de camera van een smartphone de foto’s maakt.

Tip 4: Maak je teksten kort en krachtig

En dan vooral de kopteksten. Want deze trekken de aandacht en verleiden de ontvanger om de flyer verder te lezen. Let ook goed op de spelling, een taalvoutje is zo gemaakt, en dat staat zo onprofessioneel. Maak je tekst actief, zodat je de lezer activeert. De zin ‘Zou je willen dat iemand gegevens achterlaat’ is veel moeilijker te lezen dan ‘Wil je dat iemand gegevens achterlaat’ bijvoorbeeld.

Tip 5: Zorg voor lucht in je design

Dit noemen ze ook wel de ‘negatieve ruimte’ in je ontwerp. Een beetje lucht doet een ontwerp vaak goed. Het zorgt voor symmetrie en vergroot de leesbaarheid van de flyer. Vaak ben je geneigd het hele ontwerp vol te proppen met teksten en afbeeldingen, niet doen! Bij een flyer is minder vaak meer, zorg dat de lezer nieuwsgierig wordt naar meer!

Tip 6: Kies het formaat en de juiste papiersoort

Voor een flyer is het formaat erg belangrijk. Ga je de flyer uitdelen op straat? Dan is het niet handig om de flyer op A3 formaat te drukken, je kunt dan beter kiezen voor een A6 zodat het voor de ontvanger gemakkelijk op te bergen is. Ook qua papiersoort is het belangrijk welke uitstraling je kiest. Heb je een milieuvriendelijk bedrijf? Dan is het verstandig voor een papiersoort te kiezen die dat ook uitstraalt, zoals BioTop.

(Extra) Tip 7: Activeer de ontvanger

Dit is misschien wel het meest belangrijke, je wilt graag dat de ontvanger iets gaat doen! Zorg daarom voor een duidelijke call-to-action op de flyer, zoals de datum van je evenement, het telefoonnummer dat de klant moet bellen, de kortingscode of wat het doel van de flyer ook maar is! Dus neem dit mee in het ontwerp van de flyer, en ontwerp hier omheen.

Na deze 7 tips kun je direct aan de slag met het maken van een flyer. Succes er mee! Als je vragen hebt over het maken van een flyer, neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag verder!