Drukwerk vouwen of rillen op zes manieren

Soms heeft je drukwerk te maken met een vouwlijn. Om ervoor te zorgen dat je dikkere papiersoorten eenvoudig kunt vouwen, wordt er een rillijn aangebracht. Dit heet ook wel rillen. Maar wat houdt dit precies in? En op welke zes manieren kunnen we je drukwerk vouwen? We leggen het uit!

Vera Willems
4 minutes

Soms heeft je drukwerk te maken met een vouw (of meerdere vouwen). Gevouwen drukwerk is perfect als je veel informatie in een handzaam formaat kwijt wilt. Denk bijvoorbeeld aan een gevouwen kaart, een (leporello)folder of een menukaart. Maar welke soorten vouwen zijn er allemaal? Je hebt de keuze tussen 4, 6 en soms 8 pagina’s. Om ervoor te zorgen dat je dikkere papiersoorten eenvoudig kunt vouwen, kunnen we je drukwerk ook rillen. Wat is een rillijn precies? En op welke manieren kunnen we je drukwerk vouwen? Je leest het in deze blog.

Wat is rillen?

Folders of kaarten rillen

Rillen is een techniek die we bij dikkere papiersoorten gebruiken (boven de 170 grams). Hierbij wordt het drukvel gekneusd op de plek waar het drukwerk gevouwen moet gaan worden. Dit voorkomt dat het papier bij het vouwen gaat breken of scheuren. Wij rillen altijd in de verticale richting. Standaard doen we dit in het midden van je drukbestand. Moet de rillijn op een bijzondere plek komen? Dat kan! Geef dan in een voorbeeldbestand via de mail aan waar de rillijn precies moet komen.

Wat is een enkele vouw?

Enkele vouw

De meest gebruikte vouw is natuurlijk de enkele vouw. We brengen een vouwlijn of rillijn standaard verticaal in het midden aan. Natuurlijk kan dit ook op een andere positie! Deze vouw wordt het meest gebruikt voor kaarten. Wanneer we je drukwerk met 1 slag vouwen, ontstaat er een 4-zijdige kaart. Wil je graag een tentkaart? Dan draai je je ontwerp een kwartslag, zodat de vouw uiteindelijk aan de bovenkant komt! Je kan een enkele vouw ook kiezen bij onze producten: folders, visitekaartjes en menukaarten.

Wat is een wikkelvouw?

Wikkelvouw

De wikkelvouw wordt veel gebruikt voor folders. We vouwen bij deze vouwwijze eerst rechts een pagina naar binnen, en vervolgens vouwen we links de buitenpagina daaroverheen. Zo ontstaat er een 6-zijdige wikkelfolder. De flap die naar binnen klapt, is 3mm korter dan de andere pagina’s zodat de folders nog wel dichtgeklapt kunnen worden. Een wikkelvouw is ook te bestellen bij ansichtkaarten, visitekaartjes en menukaarten.

Wat is een zig-zag vouw?

Zig-zagvouw Een zig-zag vouw is een vouwwijze waarbij alle pagina’s even breed zijn, anders dan bij de wikkelvouw. Dit wordt ook wel een leporello genoemd. De folder wordt dan in een soort Z-vorm gevouwen, en lijkt op een accordeon. Een zig-zag vouw kan in een drieluik (6 pagina's) en in een vierluik (8 pagina's) besteld worden. Naast een folders met een zig-zag vouw kun je ook ansichtkaarten, visitekaartjes en menukaarten met deze vouwwijze bestellen.

Wat is een luikvouw?

Wikkelvouw Een luikvouw is een vouw waarbij twee flappen naar binnen worden gevouwen. Dit wordt ook wel een venstervouw genoemd omdat het ook wel lijkt op twee ramen die je kunt openslaan. Dit geeft een speels effect aan kaarten.

Wat is een kruisslagvouw?

Kruisslagvouw

Een kruisslagvouw is zoals de naam al aangeeft een vouw in een soort kruis. Hierbij zit de tweede vouw dwars op de eerste vouw, waardoor je eigenlijk een kwart van het open formaat overhoudt. Zo kun je bij het drukken van posters kiezen voor kruisslag vouwen van A2 naar A4 of van A3 naar A5. Handig als je bijvoorbeeld programmaboekjes wil laten drukken of een plattegrond. Zo maak je van iets groots iets handzaams! Een kruisslagvouw kan je laten drukken op papier tot 150 grams, en vouwen we dus!

Wat is kwarts navouwen?
Kwarts navouwen

Als we kranten drukken vouwen we die van A2 naar A3. We kunnen je krant eventueel voor je nieten en kwarts vouwen, dan vouwen we je krant nog een extra slag terug van A3 naar A4. Net als bij een gewone tabloid krant.

Custom vouw

Natuurlijk denken we ook graag buiten het boekje. Schroom daarom ook niet om je creativiteit de vrije loop te laten. Wil je bijvoorbeeld vaker dan 2× gevouwen, een apart formaat of iets anders geks? Stuur je idee naar info@peterprint.nl met de exacte specificaties zodat we kunnen kijken of het technisch mogelijk is en wat de prijs ervan is.

Meer informatie

Hopelijk weet je nu alles over rillen en vouwen. Heb je toch nog vragen over het aanbrengen van een rillijn, of het vouwen van drukwerk? Neem dan gerust even contact met ons op!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken