Geniet van geniete magazines en brochures
Wil je een geniet magazine of brochure maken? In deze blog krijg je antwoord op al je vragen! Hoe geef je een magazine of brochure vorm? En waar moet je op letten? Lees snel verder!
9.5 / 10 uit 1614 reviews bij Feedback Company
9.5 / 10 uit 1614 reviews bij Feedback Company
Wil je een geniet magazine of brochure maken? In deze blog krijg je antwoord op al je vragen! Hoe geef je een magazine of brochure vorm? En waar moet je op letten? Lees snel verder!
Ben je van plan om een brochure of magazine te laten drukken? Goed idee, want hierin zet je een goed verhaal in een compacte bundel. Bij ons zit er overigens geen verschil tussen een magazine of brochure. Een magazine of brochure kunnen we voor je lijmen, nieten of met Wire-O binden. Een kwestie van smaak, budget en specificaties om te bepalen waar je voor gaat! In deze blog vertellen we je alles over geniete magazines of brochures. Lees daarom snel verder. We hopen dat je ervan geniet!
Het in elkaar zetten van een geniet exemplaar is net wat minder arbeidsintensief dan de andere twee en daarmee een tikkie voordeliger. Ook valt je magazine wat makkelijker open dan zijn gelijmde broertje. Eén ding is zeker over geniete magazines: je drukwerk valt niet in het niet. Zeker op een bijzonder papiertje geeft het een prachtig resultaat!
We beginnen met een weetje: het aantal pagina’s van geniete magazines is altijd deelbaar door 4. Waarom 4? We drukken een aantal vellen van het geniete magazine. Dit vel heeft 2 kanten. Als je dit vel vervolgens dubbelvouwt, ontstaan er 4 pagina’s. Of bladzijdes, kantjes, of hoe je het ook wilt noemen ;) .
Stel dat je een magazine van 32 pagina’s wil bestellen. Dit betekent dat je boekje bestaat uit 8 vellen (want: delen door 4). Deze 8 papiervellen worden op elkaar gestapeld, door de machine dubbelgevouwen en er komen nietjes in. Je magazine in wording ziet er nu zo uit:
Je ziet dat de binnenste pagina’s uitsteken. Om dit mooi strak te maken zullen we het boekwerk schoonsnijden. Dat doen we bij alle soorten drukwerk om de afloop weg te snijden waardoor je bedrukking mooi tot de rand loopt. Bij geniete magazines doen we het daarnaast óók om je magazine recht te maken. Hieronder een voorbeeld van hoe er gesneden gaat worden:
Om het magazine mooi gelijk te maken, gaat er dus redelijk wat papier vanaf. Zorg daarom dat er altijd voldoende marge is bij de snijranden. Je wilt natuurlijk niet dat er een belangrijk stuk tekst of een deel van een afbeelding wordt afgesneden. Ook raden we - om dezelfde reden - het gebruik van kaders af. De kans is groot dat deze kaders niet gelijk blijven na het schoonsnijden. In deze blog lees je meer over het gebruik van een kader.
Hoe dikker je magazine wordt, hoe dikker de stapel die wordt dubbelgevouwen. Dit zorgt ervoor dat er meer papier er uitsteekt aan de binnenkant. Er moet dan ook meer papier worden afgesneden. Geniete magazines kan je vanaf 8 tot 60 pagina’s bestellen. 60 pagina’s is daarbij wel echt het maximum. We raden je dan ook aan om het papier in dat geval zo dun mogelijk te kiezen.
Een te dik magazine heeft nog een nadeel. Aan de kant van de nietjes zit altijd een soort kleine bolling. Des te dikker het magazine, des te groter deze bolling wordt. Als je een dikke papiersoort met veel pagina’s kiest, dan kan het zijn dat je boekje niet meer gesloten voor je blijft liggen. Deze gaat dan openstaan. Zeker als je een klein formaat zoals een A6 kiest, is dit effect behoorlijk aanwezig.
Wil je toch een wat dikker boekwerk? Geen probleem, bekijk meteen de opties voor alle soorten magazines en brochures. Zodat je altijd de juiste keuze maakt. In deze blog lees je alles over magazines en brochures.
Nog een puntje om rekening mee te houden: bij een geniet magazine lopen afbeeldingen van de linkerpagina op de rechterpagina bijna nooit vloeiend door. Alleen in het hart en op de omslag ben je hier zeker van. Als je bijvoorbeeld een magazine hebt van 16 pagina’s, dan komen pagina 16 (achterkant) en pagina 1 (voorkant) naast elkaar op een vel, en pagina 8 en 9 (midden van het boek) ook. Beide uit hetzelfde vel dus. Als je kijkt naar pagina 2 en 3, dan komt pagina 2 uit hetzelfde vel als pagina 1, en pagina 3 uit hetzelfde vel als pagina 14. Onderling verschillen ze dus van vel. Tussen deze vellen ontstaat bij het nieten en/of snijden altijd een verschil én een bolling van de pagina, waardoor dit niet naadloos aansluit op elkaar. Een afbeelding laten overlopen op meerdere pagina's kan dus, maar we raden het officieel af. Maar wees gerust eigenwijs als je kan leven met wat verschil tussen de overloopjes ;)
En, weet je het al? Ga je voor geniet of toch maar niet? Bij twijfel kun je nog even rondneuzen op onze Meesterwerken. Daar staan heel wat mooie voorbeelden. En als je zover bent, bekijk hier alle producten die we binden en brocheren.
Heb je behoefte aan meer informatie over geniete magazines en bindingen? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag verder.
Over de auteur
Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.
Meer over Vera