Hoe maak je de perfecte folder?

Folders laten drukken is een goed idee als je jouw verhaal in meer diepte wil vertellen. Denk aan het assortiment van je bedrijf of een maatschappelijk thema. Maar hoe maak je een overtuigende folder? Wij leggen je graag uit waar je op moet letten bij het maken van je folders.

Vera Willems
5 minutes

Folders laten drukken is een goed idee als je jouw verhaal in meer diepte wil vertellen. Denk aan het assortiment van je bedrijf of een maatschappelijk thema. Maar hoe maak je een overtuigende folder? Wij leggen je graag uit waar je op moet letten bij het maken van je folders.

Wat is een folder?

Een folder is te herkennen aan een bedrukt vel papier dat één keer of vaker is gevouwen. Het is iets anders dan een flyer, want die is ongevouwen. Je kan een folder op verschillende manier vouwen: met een enkele vouw, een wikkelvouw en een zigzagvouw. Door het drukwerk te vouwen ontstaan er pagina’s die je kan vullen met tekst en afbeeldingen. Folders zijn daarom perfect voor informatief drukwerk.

Welke soorten folders zijn er?

Folders kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld als reclamefolder, informatiefolder of een zakelijke folder. Zo zien we veel productfolders voorbijkomen, maar ook menukaarten of originele uitnodigingen die gedrukt zijn als folders. Met een folder kun je dus veel verschillende kanten op!


Tips voor het maken van folders

Tip 1: Bedenk voor welk doeleinde je de folder wil gebruiken

Wat wil je de lezer meegeven? En wat wil je daarmee bereiken? Dit zijn belangrijke vragen om het doel van je folder te bepalen. Met deze informatie krijg je meer een idee hoe je folder kan indelen en wat je erin moet zetten om jouw doel te bereiken.

Tip 2: Kies de vouwwijze van de folder

Een eenvoudige folder met een enkele vouw is perfect als je snel en met weinig ruimte jouw boodschap wil overbrengen. Heb je juist veel te vertellen? Dan is bijvoorbeeld een zigzag folder of een wikkelfolder een idee. In onze blog over drieluikfolders leer je hoe je folders met deze vouwwijzen ontwerpt in InDesign. Heeft jouw folder een hele andere soort vouwwijze nodig? Een custom vouw kan je ook bij ons aanvragen. Lees meer over de verschillende vouwwijzen van een folder en de mogelijkheden in onze blog.

Een handige tip is om een vel papier in het formaat dat je in gedachten hebt te knippen en de folder daarna te vouwen zoals jij wenst. Maak vervolgens een schets met de opmaak van je folder en kijk of je alles kwijt kan in je gekozen formaat en vouwwijze.

Tip 3: Bedenk een opvallende kop voor de voorkant

De voorkant van je folder is waarschijnlijk wel het allerbelangrijkste, want je wil natuurlijk dat je folder meegenomen wordt. Daarom maak je een pakkende voorkant die de ontvanger nieuwsgierig maakt naar wat er verder in de folder staat. Zet een opvallende kop op de voorkant van je folder. Maak de voorkant natuurlijk ook visueel aantrekkelijk, en maak al op de voorkant duidelijk waarover de folder gaat. Zet alleen niet te veel tekst op je voorkant, want je wil de lezer niet afschrikken. Vergeet ook je logo niet toe te voegen.

Tip 4: Gebruik jouw huisstijl

Jouw folder maak je op in je eigen huisstijl. Zo creëer je herkenbaarheid en eenheid met je andere uitingen. Denk aan fonts en kleurgebruik die je vaker gebruikt.

Tip 5: Voeg je inhoud toe

Bedenk welke vragen een lezer zou hebben, en zorg ervoor dat je de antwoorden op deze vragen in je tekst verwerkt. Deel je tekst op in overzichtelijke alinea’s met duidelijke kopjes, want je wil de lezer niet afschrikken met lappen tekst. Wissel de info ook af met afbeeldingen. Bouw je tekst logisch op en eindig altijd met een call-to-action. Tip: laat je folder altijd door een paar anderen lezen voor je deze laat drukken en controleer trouwens ook of je geen spelvoutjes hebt gemaakt ;).

Tip 6: Voeg je contactgegevens toe

Reserveer op de achterkant van je folder nog wat ruimte voor contactgegevens, want zo kunnen geïnteresseerden of vraagstellers je altijd bereiken. Ook kan je hier een QR-code plaatsen als je de lezers bijvoorbeeld naar een speciale webpagina wil sturen.

Tip 7: Kies de afwerking voor je folder

Je kan de folder meer laten opvallen met toffe afwerkingen. Kies bijvoorbeeld om je folder extra te beschermen met laminaat als je een gestreken papiersoort hebt gekozen. Naast bescherming kan je de folder ook een fijn papiergevoel meegeven door te kiezen voor soft touch mat laminaat. Of kies krasvast mat laminaat om je folders krasbestendig te maken. Voor een toffe uitstraling kan je folders met foliedruk laten bedrukken, zoals goudfolie. Of druk folders met Spot-UV lak, waarmee je bepaalde elementen in je folder kan belichten. Dit zorgt voor een tof effect, en maak je folder net even wat bijzonderder.

Folders drukken bij PeterPrint

Bij PeterPrint ontvang je folders in topkwaliteit en heb je ze heel snel in huis. Je kan je folders bestellen in verschillende standaardformaten zoals A5, of vul je eigen formaat in. Ook het aantal pagina’s van je folder kies je helemaal zelf. Daarnaast heb je een ruime keuze uit de mooiste papiersoorten. Er zit er altijd wel eentje bij die bij jouw ontwerp past. Je kan de folders zowel gevouwen als ongevouwen geleverd krijgen. Vanaf 160 grams papier of hoger rillen we je folder. Lees meer over vouwen en rillen in onze blog. Laat snel jouw folders drukken bij PeterPrint!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken