Toggle Nav
De transportbedrijven hebben het momenteel extreem druk. Je pakketje kan hierdoor een dagje later geleverd worden dan je gewend bent. Excuses voor het ongemak!
Bezig met laden...

Hoe kies je de juiste kleurwaarde voor drukwerk in je ontwerp?

Of je nu een vormgever, illustrator of een drukker bent, je kunt er niet omheen; kleuren! Kleuren kunnen je ontwerp maken of breken. En toch is het lastig om de kleuren van je beeldscherm precies zo op het papier te krijgen. Elk beeldscherm is anders, en ook elke drukpers heeft een eigen afwijking. En alsof dat nog niet genoeg was, heeft het papier ook nog invloed op de kleur. In deze blog leggen we je kort uit hoe dit werkt met kleuren en wat je kunt doen om dit zoveel mogelijk te ondervangen.

Kleuren op je beeldscherm

Een oud TFT-beeldscherm uit 1999 verschilt natuurlijk nogal van een nieuw fancy curved LED-beeldscherm. Zelfs als ze van dezelfde productieband rollen kunnen er kleine verschillen zitten tussen de schermen onderling.

Wat de schermen wel met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal kleuren opbouwen door middel van een RGB-profiel (Rood, Groen & Blauw). De pixels in het scherm geven het beeld weer door deze kleuren in combinaties weer te geven. Waar de weergave van een beeldscherm verschilt met een drukpers is in het kleurprofiel dat er gebruikt wordt. Een drukpers gebruikt namelijk het CMYK-profiel, wat bestaat uit Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit profiel heeft een kleiner bereik dan het RGB-profiel van een beeldscherm, waardoor de kleuren op het scherm en op het drukwerk van elkaar kunnen verschillen. Daarnaast wordt je beeldscherm ook nog van de achterkant belicht waardoor de kleuren veel feller worden, iets wat je niet hebt als je bijvoorbeeld flyers laat drukken.

Het ontwerp opzetten voor de juiste kleuren

Als je het ontwerp gaat maken dan is het belangrijk dat je het drukbestand opmaakt in een CMYK profiel. Dus of je nu Photoshop, Illustrator of InDesign gebruikt voor je ontwerp: stel je nieuwe document vanaf het begin in als CMYK. Als je het bestand exporteert naar PDF met het PDF/X-1a:2001 profiel en je PDF opent in Acrobat Pro, dan krijg je een redelijk realistisch beeld van de kleuren. Alsnog is het op papier heel anders dan op je scherm dus je bent er nog niet :)

Als je foto's bewerkt, open ze dan in je fotobewerkingsprogramma en verander niks aan de kleurprofielen. Werk altijd gewoon in RGB, als je het handmatig omzet naar CMYK dan krijgt je foto hele zware inktdekking en dat zorgt voor andere problemen.

De invloed van de papiersoort op de kleuren

Ook de papiersoort die je kiest heeft een enorme invloed op de kleuren van het eindresultaat. Gestreken papiersoorten en ongestreken papiersoorten verschillen hierin best veel. Zo ligt bij gestreken papiersoorten de inkt als het ware ‘op’ het papier, omdat de inkt veel minder in het papier trekt. Bij een ongestreken papiersoort is dit juist andersom, daar trekt de inkt veel meer in het papier, wat ook invloed heeft op de kleur van je drukwerk.

Daarnaast verschilt het resultaat van je drukwerk ook nog op basis van de kleur van het papier. Zo zal er een verschil zitten tussen hetzelfde ontwerp gedrukt op de papiersoort HVO Offset en de papiersoort PaperWise. HVO Offset is namelijk spierwit, maar Paperwise is licht beige. Door deze onderliggende papierkleur wordt het effect van de kleuren in je drukwerk net even wat anders..

Andere factoren die de kleur van je drukwerk beïnvloeden

Nee, helaas is dat niet alles wat er voor kan zorgen dat je drukwerk er anders uitziet dan je gehoopt had. Ook een andere drukpers kan het verschil maken tussen de kleur die je gewild had en de kleur die je ontvangt. Daarnaast is ook het opnieuw bestellen van dezelfde bestelling met hetzelfde bestand op dezelfde drukpers geen garantie voor dezelfde kleur. Er zijn veel factoren van invloed op de drukpers, zoals bijvoorbeeld temperatuur of luchtvochtigheid. Maar ook wanneer het onderhoud is gepleegd. Tussen verschillende bestellingen kan altijd een beetje kleurverschil optreden dus.

De oplossing voor voorspelbare kleuren

Stel, je hebt je zinnen gezet op een specifieke tint van een bepaalde kleur, hoe zorg je dan dat je uiteindelijk deze kleur het beste benadert? De meest eenvoudige manier om te zorgen dat je precies de juiste tint van de kleur ontvangt die je wilt is om een proefdruk te laten drukken op de papiersoort die je wilt gebruiken voor het uiteindelijke drukwerk. Je maakt dan een proefdruk op met een aantal kleurvakjes, en elk vakje geef je een andere kleurwaarde. Zo weet je precies wat het effect is van alle variabelen op de kleur, en kan je uiteindelijk de perfecte kleur kiezen, omdat je het resultaat al gezien hebt! Check hier een voorbeeld van zo’n kleurenkaartje:

Kleurwaardes voorbeeld

We hebben ook een template voor je gemaakt, deze kan je hieronder downloaden:

Heb je vragen?

Voor meer informatie over inktdekking, kleurwaarden, onze aanleverspecificaties of ander zaken kan je gerust even contact met ons opnemen, we helpen je graag verder!