Photoshop, Illustrator en InDesign: wanneer kies je welk programma?

De ene vormgever zweert bij Illustrator, waar een ander juist voor InDesign of Photoshop kiest. Van de wel 50 programma’s van Adobe, zijn deze drie apps het populairst om 2D-ontwerpen te creëren. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen? En welke van deze programma's zijn geschikt voor het opmaken van drukwerk? In dit artikel leggen we de verschillen voor je uit!

Yentl Valk
4 minutes

De ene vormgever zweert bij Illustrator, waar een ander juist voor InDesign of Photoshop kiest. Van de wel 50 programma’s van Adobe, zijn deze drie apps het populairst om 2D-ontwerpen te creëren. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen? En welke van deze programma's zijn geschikt voor het opmaken van drukwerk? In dit artikel leggen we de verschillen voor je uit!

Om je meteen een beeld te geven: in het kort is InDesign ideaal voor het opmaken van drukwerk zoals posters of magazines, Photoshop voor het bewerken van afbeeldingen en foto's, en Illustrator voor het maken van scherpe, schaalbare illustraties. Elk Adobe-programma heeft dus zijn eigen unieke kracht en toepassing. Afhankelijk van wat je wilt ontwerpen, kun je het beste programma kiezen dat aansluit bij jouw project. Toch overlappen veel van de functies binnen deze tools. We vertellen je graag over alle ins en outs. Laten we beginnen met Photoshop en de veelzijdige mogelijkheden ervan.

Photoshop

Photoshop is perfect voor het werken met foto's, die uit een raster van pixels bestaan. Oorspronkelijk werd het programma ontwikkeld voor het maken, bewerken en retoucheren van rasterafbeeldingen. Maar nu biedt het veel meer mogelijkheden. Zo gebruiken kunstenaars Photoshop voor digitaal tekenen en schilderen, fotografen om foto's te verbeteren met kleur- en belichtingstools, en designers om digitale afbeeldingen te maken die geschikt zijn voor websites.

photoshop begin photoshop eindresultaat

Wat wel goed is om te weten: Photoshop is niet het handigste programma voor drukwerk opmaken. Zo kan je er niet zo eenvoudig afloop toevoegen aan je ontwerp. En afloop is juist heel belangrijk! Ook zijn de exportopties voor drukwerk beperkt. Ons advies is dan ook om niet voor Photoshop te kiezen wanneer je drukwerk wilt laten drukken.

Wil je alles over Photoshop leren? Bekijk dan het handboek van Adobe Photoshop.

Illustrator

Adobe Illustrator is er vooral voor illustratoren. Je maakt je illustraties hiermee op door middel van vectoren. Hierdoor kan je jouw illustraties oneindig aanpassen en vergroten, wat heel veel mogelijkheden biedt. Ga je voor een strak logo of wil je een opvallende infographic? Of misschien wil je wel iets bijzonders doen met typografie. Illustrator is een krachtig programma dat meer biedt dan alleen illustraties. Het programma geeft je de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende ontwerpen, vormen en stijlen, zodat je precies kunt maken wat je voor ogen hebt. Illustrator is perfect voor het maken van drukwerk. Het afdrukprofiel pdf-x1a-2001 is hierin mogelijk, en je voegt gemakkelijk afloop toe aan je bestand. In Illustrator kan je ook foliedruk en gestanst drukwerk opmaken. Hiermee til je je creaties naar een nog hoger niveau!

Meer leren over Illustrator? Bekijk hier het handboek van Adobe Illustrator.

Illustrator interface

InDesign

Wil je iets opmaken met veel tekst of met meerdere pagina’s? Dan is InDesign de perfecte keuze! Ontwikkeld voor de desktop publishing-markt, wordt het veel gebruikt voor kranten, tijdschriften, boeken, posters en flyers drukken. Hoewel je in Illustrator ook tekst kunt opmaken, biedt InDesign meer opties en gemak. Je kan eenvoudig stramienpagina's instellen, pagina's automatisch nummeren en teksten in kolommen en marges plaatsen. Alles wat je in Photoshop of Illustrator hebt gemaakt, voeg je gemakkelijk samen in InDesign voor een compleet ontwerp.

InDesign is hét programma voor het maken van drukwerk. Ook hierin zijn alle opties voor afwerkingen mogelijk.

Meer leren over InDesign? Bekijk het handboek voor Adobe InDesign.

InDesign interface

Welk programma kies jij?

Alle drie de programma's hebben dezelfde prijs – het komt dus echt neer op welke je het meest nodig hebt. Wil je ze allemaal uitproberen? Kies dan voor een Creative Cloud abonnement dat toegang biedt tot alle programma's, om zo voordeliger uit te zijn (Adobe, 2024).

Andere ontwerpprogramma’s

Er zijn ook andere ontwerpprogramma's. Eentje die we steeds vaker horen is Affinity, met inmiddels al miljoenen gebruikers. Dit zou je een rip-off kunnen noemen van de Adobe programma’s, want de interface en het gebruik ervan lijkt er erg op. Affinity heeft als groot voordeel dat het een stuk goedkoper is. Je betaalt eenmalig een bedrag (onder de €200) en zit dus niet vast aan een abonnement.

Affinity heeft drie programma’s: Designer, Photo en Publisher. Deze lijken erg op respectievelijk Illustrator, Photoshop en InDesign. Tot nu toe hebben we nog geen problemen ondervonden met deze programma’s om drukbestanden op te maken.

Ook heb je vast wel eens gehoord van Canva. Over drukwerk in Canva opmaken hebben we een blog geschreven: Drukwerk maken met Canva Pro.



Over de auteur

A photo of Yentl Valk
Yentl Valk

Yentl is marketing stagiaire bij PeterPrint. Ze heeft een passie voor social media en wil tijdens haar afstudeerstage bij PeterPrint TikTok optimaliseren, terwijl ze haar creativiteit inzet voor het schrijven van blogs en het maken van content. Haar favoriete papiersoort is Parelmoerpapier.

Meer over Yentl
We helpen je graag verder
Producten
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
print het tot leven

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken