Afmetingen van visitekaartjes

Ga je een visitekaartje ontwerpen, maar weet je niet goed welk formaat je moet kiezen? In deze blog lees je alles over de afmetingen van visitekaartjes.

Vera Willems
6 minutes

Voor het drukken van visitekaartjes heb je de keuze uit allerlei vormen en formaten; een gevouwen of toch liever een ongevouwen visitekaartje, die je vervolgens liggend of staand kan laten drukken. Daarbij heb je ook nog eens keuze uit verschillende standaardformaten. Maar hier krijg je natuurlijk spontaan keuzestress van! Daarom vertellen we je hier alles over de mogelijkheden en de verschillende afmetingen van visitekaartjes. Zo weet jij zeker dat je visitekaartjes laat drukken in het juiste formaat!

Soort visitekaartje Afmeting visitekaartje in mm Afmeting visitekaartje in cm
Ongevouwen visitekaartje liggend 55 x 85 mm 5,5 x 8,5 cm
Ongevouwen visitekaartje staand 85 x 55 mm 8,5 x 5,5 cm
Ongevouwen visitekaartje liggend 50 x 90 mm 5,0 x 9,0 cm
Ongevouwen visitekaartje staand 90 x 50 mm 9,0 x 5,0 cm
Gevouwen visitekaartje liggend 170 x 55 mm 17,0 x 5,5 mm
Gevouwen visitekaartje staand 110 x 85 mm 11,0 x 8,5 cm
Gevouwen visitekaartje liggend 180 x 50 mm 18,0 x 5,0 cm
Gevouwen visitekaartje staand 100 x 90 mm 10,0 x 9,0 cm

Afmetingen van liggende visitekaartjes

Een visitekaartje heeft een afmeting van 55 x 85 mm, dus 5,5 x 8,5 cm. Even voor de verbeelding, dit is net zo groot als een bankpasje. Visitekaartjes kun je zowel liggend als staand afdrukken. Een liggend visitekaartje is de meest gekozen oriëntatie. Op een liggend formaat heb je in de breedte meer ruimte voor tekst dan een staand visitekaartje.

Ben jij een wereldreiziger? Dan is het een idee om je visitekaartjes net wat andere afmetingen te geven. Ga dan voor het formaat 50 x 90 mm, die net wat langgerekter is. Dit formaat is populair in Amerika en Canada, maar ook in bijvoorbeeld Rusland en Oost-Europa. Hiermee vermijd je gekke gezichten wanneer jij je business card tevoorschijn haalt ;).

Afmetingen van staande visitekaartjes

De afmetingen van een staand visitekaartje zijn gelijk aan die van een liggend visitekaartje: 55 x 85 mm of 50 x 90 mm. Met een staand visitekaartje val je extra op, omdat de meeste visitekaartjes een liggende oriëntatie hebben. Ook berg je staande visitekaartjes extra mooi op in onze presentatiemappen. Doordat ze rechtop staan, zijn ze gelijk goed leesbaar. Handig!

Afmetingen van klapkaartjes

Als een ongevouwen visitekaartje niet genoeg ruimte biedt voor jouw ontwerp, kun je ook overwegen om een gevouwen visitekaartje (ook wel klapkaartjes genoemd) te laten drukken. Je hebt dan 4 kanten die je kan laten bedrukken. Dit is behalve als visitekaartje ook erg leuk als stempelkaartje, dat je aan klanten meegeeft om punten te sparen.

Het formaat dat je tijdens het bestellen kiest, gaat over de afmetingen bij een dichtgevouwen visitekaartje. Hierbij heb je wederom keuze uit 2 formaten: 55 x 85 mm of 50 x 90 mm. Ga je jouw visitekaartjes ontwerpen en wil je het opengevouwen formaat weten? Bij het standaardformaat (55 x 85 mm), zijn de afmetingen van het opengevouwen visitekaartje van een staand ontwerp 110 x 85 mm, en van een liggend ontwerp 170 x 55 mm. Als je drukt op 50 x 90 mm, dan zijn de afmetingen voor een opengevouwen staand visitekaartje 100 x 90 mm, en een liggend visitekaartje 180 x 50 mm.

Afmetingen van vierkante visitekaartjes

Wil je het over een geheel andere boeg gooien? Ga dan voor unieke, vierkante visitekaartjes. De afmetingen van jouw vierkante visitekaartjes mag je helemaal zelf bepalen. Ga bijvoorbeeld voor 55 x 55 mm of 65 x 65 mm. Vierkante visitekaartjes kan je zowel ongevouwen als gevouwen bestellen. Als je gevouwen vierkante visitekaartjes gaat bestellen, let dan wel op dat je het gesloten formaat invult. Bij de oriëntatie geven we je de afmetingen van het open formaat. Zo weet je precies hoe je ontwerp moet worden. Handig!

Hoe groot is een business kaart in pixels

Bij het laten drukken van jouw visitekaartjes is de resolutie van afbeeldingen van groot belang. We adviseren voor de visitekaartjes-afmeting in pixels dat je minimaal een resolutie van 225 PPI aanhoudt, en maximaal 300 PPI. Bij een te lage resolutie zullen je afbeeldingen onscherp of pixelig worden. Waarom een maximum van 300 PPI? Onze ogen kunnen tot iets minder dan 300 PPI waarnemen, dus daarboven zal niemand meer een verschil kunnen opmerken! We adviseren in onze aanleverspecificaties een PPI van 300, omdat dit het scherpste resultaat oplevert. Lees meer over resolutie en PPI in onze blog.

Afmetingen visitekaartjes in InDesign en Illustrator

We raden je altijd aan om je visitekaartjes te ontwerpen in professionele ontwerpprogramma's. Maak je bestand daarom op in Adobe InDesign of Adobe Illustrator. Bij het openen van een nieuw bestand kan je meteen voor ‘Drukwerk’ kiezen en vervolgens jouw gekozen afmetingen (voor het open formaat) invullen. Ook kun je hier meteen de vereiste afloop van 3 mm invullen. In onze blog over afloop laten we zien hoe je dit moet doen.

Afmetingen visitekaartjes in Photoshop

Ontwerp je jouw visitekaartjes liever in Adobe Photoshop? Ook hier kan bij het maken van een nieuw bestand onder ‘Drukwerk’ de afmetingen van je visitekaartje invullen. Houd ook hier rekening met de 3 mm afloop. Belangrijk: omdat Photoshop eigenlijk niet geschikt is voor het opmaken van drukbestanden, moet je hier de afloop handmatig toevoegen. Dus 6 mm over de gehele breedte en 6 mm over de hoogte. Een standaard visitekaartje van 55 x 85 mm krijgt dan de afmeting 61 x 91 mm. Wil je meer weten over afloop? In onze blog over afloop leggen we het je haarfijn uit.

Direct kaartjes bestellen bij PeterPrint

Staat jouw gewenste formaat er niet bij? Dan heb je ook de mogelijkheid om zelf de afmetingen voor je visitekaartjes in te vullen. Bij PeterPrint kan je zelfontworpen visitekaartjes helemaal naar eigen smaak laten drukken. Naast het formaat bepaal je zelf ook de papiersoort en het grammage. Zo heb je de keuze uit gestreken papieren, bijvoorbeeld Sulfaatkarton enkelzijdig gestreken. Dit papier heeft een mooie zijdeglans aan de voorkant (gestreken) en is mat aan de achterkant (ongestreken). Liever aan beide kanten een glanslaag? Dan kan je ook voor Sulfaatkarton dubbelzijdig gestreken gaan. Als niet zo van glimmend houdt, is MC mat een fijne optie. Naast gestreken papiersoorten hebben we ook ongestreken papiersoorten. Of maak je visitekaartje extra bijzonder door te drukken op textuurpapier of milieuvriendelijk papier. Bekijk alle opties op onze papiersoorten pagina. Tot slot kun je ook nog kiezen om je visitekaartjes op gestreken papiersoorten te lamineren voor een extra chique uitstraling en kaartjes die langer mooi blijven.

Je maakt jouw visitekaartjes extra speciaal met onze glimmende foliedruk of Spot-UV lak. Bij visitekaartjes met foliedruk geef je bepaalde onderdelen bijvoorbeeld een laagje goudfolie. Spot-UV lak geeft juist bepaalde onderdelen een glanzend, transparant laagje. Iets subtieler, maar visitekaartjes met Spot-UV lak zijn supergaaf! Deze afwerkingen kan je ook op ons ongestreken papier King HVO laten drukken. Natuurlijk kun je ook bij deze producten je eigen afmetingen voor je visitekaartjes bepalen.

Meer over visitekaartjes

Wil je meteen aan de slag gaan met het ontwerpen van je visitekaartjes? Lees al onze tips voor het zelf ontwerpen van een visitekaartje in onze blog. Heb je vragen over het laten drukken van visitekaartjes? Neem dan gerust contact met ons op.

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken