Drukken met witte inkt!

Wist je dat we bij PeterPrint ook met witte inkt kunnen drukken? Hoe gaaf is dat! Jouw ontwerp straalt hierdoor nog veel meer op onze speciale papiersoorten. Weten hoe dit er uit ziet, of hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

Vera Willems
4 minutes

Wist je dat we bij drukker PeterPrint ook met witte inkt kunnen drukken? Hoe gaaf is dat! Jouw ontwerp straalt hierdoor nog veel meer op onze speciale papiersoorten. De witte inkt is een extra kleur in de machine, bovenop CMYK. Deze zit niet in een standaardprinter. Daarom is het extra speciaal! Weten hoe dit er uitziet, of hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan snel verder of bekijk onderstaande video!

Wat is witte inkt?

Witte inkt is misschien een nieuw begrip voor je. Deze kleur zit namelijk niet in de printer die je thuis of op kantoor hebt staan. Ooit geprobeerd om zwart papier met witte letters te printen? Dat gaat niet! In de meeste printers zit namelijk alleen Cyaan, Magenta, Yellow en Black (CMYK). Maar bij onze drukkerij hebben we de kleur wit wél in onze machines. Hiermee creëer je hele toffe contrasten! Afhankelijk van de papiersoort die je kiest, kan je witte inkt wel of niet kiezen onder de kop 'Bedrukking' bij het bestellen.

Papiersoorten die je met witte inkt bedrukt

Niet alle papiersoorten hebben 'baat' bij witte inkt. Een witte papiersoort hoeft niet met witte inkt bedrukt te worden. Hier laat de printer gewoon geen inkt drukken als er wit op moet komen. Maar bij gekleurde of transparante papiersoorten is dit wel heel nuttig. Denk bijvoorbeeld aan het bedrukken van zwart papier of Stickermateriaal Vinyl transparant. Ook kun je heel mooi de natuurlijke soorten Kraftpapier en PaperWise met witte inkt bedrukken. Door het contrast, zeker bij donkere papieren, geeft dit een heel unieke uitstraling die je niet vaak ziet! Op het transparante Kalkpapier is witte inkt ook prachtig.

Het is goed om te weten dat witte inkt niet altijd compleet dekkend is. Op gekleurde papieren zoals Zwart en Krafpapier is de witte inkt niet spierwit, maar oogt het wat doffer. Dit is goed te zien op de samples in de afbeelding hieronder. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een papiersoort of maken van jouw ontwerp!

Drukken met witte inkt

Witte inkt als onderlaag

Dankzij witte inkt krijgt het drukken van full-colour afbeeldingen op gekleurd papier een compleet nieuwe betekenis. Witte inkt kan namelijk ook ingezet worden om kleuren veel helderder uit te laten komen op gekleurde papieren. Als je witte inkt als deklaag (onderste laag) gebruikt en hier vervolgens een afbeelding overheen zet, krijg je op die plekken hetzelfde effect als een afbeelding bedrukt op wit papier. En alles om de afbeelding heen behoudt wel mooi de papierkleur. Een wereld van verschil, het resultaat is fantastisch! Zonder onderlaag zullen de kleuren namelijk niet goed zichtbaar zijn op gekleurd papier. Dit verschil zie je mooi in de Big Apple foto hierboven (links is mét witte inkt, rechts zonder), en in onze voorbeelden in ons Sampleboek.

Aanleveren van witte inkt

Het aanleveren van drukwerk met witte inkt is wel een professioneel DTP klusje. Je moet namelijk de beschikking hebben over het programma Adobe InDesign of Illustrator. Vervolgens werk je in verschillende lagen, kies je onze speciale witte steunkleur en zorg je dat de optie overdruk aanstaat. Dit kan een ingewikkeld klusje zijn! Denk jij dat je hier wel uitkomt? Dan hebben we hier de aanleverspecificaties voor je, of bekijk onze superhandige witte-inkt-tutorial voor InDesign of Illustrator!


Drukwerk met witte inkt bestellen

Je kunt witte inkt drukken op bijvoorbeeld kaarten, stickers of visitekaartjes. Op dit moment drukken wij witte inkt op Kraftpapier, PaperWise, Kalkpapier, Zwart papier en Stickermateriaal Vinyl transparant. Tijdens het bestelproces kies je bij 'bedrukking' voor een samenstelling met witte inkt, bijvoorbeeld: enkelzijdig fullcolour + wit (5/0). Dit is mogelijk bij de meeste van onze producten, maar zorg wel dat je eerst een geschikte papiersoort kiest!


Drukken met witte inkt op Kalkpapier en Stickermateriaal vinyl transparant

Ben je nieuwsgierig geworden naar witte-inkt-bedrukking op de toepasbare papiersoorten? Wacht dan niet langer en vraag meteen een papiersample aan óf bestel ons unieke Sampleboek. Ook kun je bij onze Meesterwerken filteren op alles met witte inkt. Kun je gelijk even wat inspiratie opdoen.

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken