Wat is het verschil tussen een flyer, folder en brochure?

De termen flyers, folders en brochures worden nog weleens door elkaar gebruikt. Het kan ook best verwarrend zijn. In deze blog leggen we je daarom even haarfijn uit hoe het precies zit.

Vera Willems
3 minutes

De termen flyers, folders en brochures worden nog weleens door elkaar gebruikt. Het kan ook best verwarrend zijn. In het Engels bedoelen ze bijvoorbeeld met de term ‘brochure’ dat wat bij ons een folder is! In deze blog leggen we je daarom even haarfijn uit hoe het precies zit. Want wat zijn de verschillen tussen deze producten? En wanneer kies je voor een flyer, folder of brochure?

Wat is een flyer?

Je het vast wel eens een flyer gekregen wanneer je door de stad liep of een pakketje van een webshop opende. Een flyer herken je aan één ongevouwen vel papier met enkelzijdige of dubbelzijdige bedrukking. Het bestaat dus uit twee pagina’s (de voor- en achterzijde).

Kenmerkend voor een flyer is dat het een handzaam formaat heeft (A4 of kleiner). Zo zie je veel flyers in het A5-formaat, want deze kun je gemakkelijk uitdelen. Op een flyer kan je een korte boodschap kwijt voor bijvoorbeeld het promoten van een evenement, opening of aanbieding. Met een flyer kan je veel mensen bereiken, waarbij het belangrijkste doel is om hun aandacht te trekken en nieuwsgierig te maken. Je kan een flyer laten opvallen door het op een bijzondere papiersoort te drukken of een exclusieve afwerking zoals Spot-UV lak op je flyer toe te passen.

Een affiche drukken kan natuurlijk ook. In tegenstelling tot een flyer, die vaak wordt uitgedeeld, wordt een affiche meestal gebruikt om op te hangen. Om het nog even verwarrender te maken.

Wat is een folder?

Als je meer informatie wil meegeven, geeft een folder je meer ruimte. Anders dan een flyer is een folder een vel papier dat één of meerdere keren is gevouwen. Misschien een open deur, maar een handig ezelsbruggetje is dat de naam ‘folder’ komt van het Engelse werkwoord ‘to fold’.

Bij ons kan je kiezen uit een folder met 4, 6 of 8 pagina’s, en het vouwen kan ook op verschillende manieren. Bij 4 pagina’s wordt je folder alleen 1× in het midden gevouwen. Een wikkelvouw vouwen we twee keer en is altijd 6 pagina’s. Bij een zig-zag vouw (harmonicavouw) kan je kiezen tussen 6 of 8 pagina’s. Meer weten over deze vouwwijzen? Lees dan onze blog over folders vouwen. Je kan je folder uniek maken met foliedruk. Of wat dacht je van een extra fijn papiergevoel dankzij de afwerking soft touch mat laminaat?

Wat is een brochure?

In tegenstelling tot een flyer of folder heeft een brochure meerdere bedrukte vellen papier die samengebonden worden. Hierdoor wordt het een klein boekje. Een brochure is heel geschikt voor informatie waarover je de diepte wil ingaan, zoals het complete aanbod van je bedrijf of een klein portfolio. Een brochure bewaren mensen over het algemeen langer dan een flyer of folder. Waarschijnlijk omdat een boekwerkje toch luxer aanvoelt.

Je kunt bij ons kiezen uit brochures met een gelijmde rug, nietjes of een Wire-O binding. Ook handig: je kan een andere papiersoort of papierdikte kiezen voor de omslag. Zo is je brochure extra stevig. Kan je wel wat tips gebruiken over hoe je een brochure ontwerpt en aanlevert bij ons? Lees dan onze blog over hoe je een brochure maakt.

Wat is een flyer?Wat is een folder?Wat is een brochure?
Hierboven zie je van links naar rechts: een flyer, een (wikkelvouw) folder en een (geniete) brochure

Meer informatie

Hopelijk raak je nu nooit meer in de war, en weet je precies of jij een flyer, folder of brochure moet bestellen! Heb je toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op, en vraag maar raak.

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken