Foliedruk: Luxe afwerking voor je drukwerk!

Foliedruk is een laagje folie in bijvoorbeeld de kleur goud of zilver dat we op bepaalde gebieden over het drukwerk aanbrengen. Kies uit goudfolie, roségoudfolie, zilverfolie of bronsfolie. In deze blog vertellen we je alles over de mogelijkheden van foliedruk!

Vera Willems
5 minutes

Printen met folie

Foliedruk is een laagje folie in bijvoorbeeld de kleur goud of zilver dat we op bepaalde gebieden over het drukwerk aanbrengen. Foliedruk geeft een luxe uitstraling en licht bepaalde delen extra goed uit. Een laagje goudfolie, zilverfolie of holografisch folie in je ontwerp geeft daarom een heel bijzonder effect aan je drukwerk. Perfect om geboortekaartjes, visitekaartjes of luxe trouwkaarten te laten foliedrukken. Lees snel verder of bekijk onze video!

Kleuren foliedruk

Goud, zilver, brons, koper, blauw, holografisch, holografisch confetti, zwart foliedruk

Foliedruk is er bij ons in acht kleuren:
  • Goudfolie voor een klassieke look
  • Zilverfolie voor een koelere foliekleur
  • Bronsfolie voor een stoere look
  • Roségouden folie, die een luxe uitstraling heeft
  • Blauw folie, voor een koninklijke touch
  • Zwart folie, als subtiele toevoeging
  • Holografisch folie, glanst in elke kleur van de regenboog
  • En holografisch confetti, die vrolijk en speelse glitters geeft

Papiersoorten voor foliedruk

Foliedruk op gestreken papier

Wat ook belangrijk is om te weten: foliedruk kan niet op al onze papiersoorten gedrukt worden. Foliedruk wordt meestal alleen op gestreken papiersoorten gedrukt. Bij ons zijn dat: MC mat, Sulfaatkarton enkelzijdig gestreken, Sulfaatkarton dubbelzijdig gestreken en Synaps.

Foliedruk op ongestreken papier

Maar naast de gestreken papiersoorten bieden we iets unieks aan. Speciaal voor foliedruk hebben we ook enkele óngestreken papiersoorten gevonden waarop de folie goed hecht: Polare, King HVO, Tintoretto Deluxe en Zwart papier. Het is supermooi om foliedruk op ongestreken papier toe te passen, want dit geeft een prachtig contrast tussen het ruwe papier en de folie. Wil je helemaal uitpakken? Kies dan voor Parelmoerpapier met foliedruk!

Let wel op: op gestreken papier wordt foliedruk door het gladde papier strakker dan bij ongestreken papier. Dit soort papier raden we dan ook aan bij fijne folielijntjes of als je superstrakke randen wilt.

Foliedruk op verschillende producten

Waar kun je de afwerking foliedruk allemaal op laten drukken? We zetten het voor je op een rijtje:

Hoe werkt foliedruk?

Bij online drukker PeterPrint drukken foliedruk digitaal. Dit betekent dat we niet met op maat gemaakte stempels werken, maar met een foliemachine die precies weet waar de folie moet komen. Gelukkig maar, want traditioneel foliedrukken geeft door de benodigde op maat gemaakte stempels hele hoge opstartkosten. Bij digitaal foliedrukken is dit niet nodig, waardoor de prijzen vele malen lager liggen, zelfs bij kleine oplages. Nog een groot voordeel is dat je hierdoor eenvoudig en voordelig je drukwerk in meerdere ontwerpen kan bestellen!

Foliedruk op een digitale pers werkt als volgt. Na het drukken van de fullcolour-bedrukking, gaan de vellen in de Scodix foliedrukmachine. In de machine wordt er eerst een primer aangebracht op de gebieden waar de foliedruk moet komen. Deze primer zorgt ervoor dat de folie alleen hecht aan de door jou gekozen gebied en niet op de rest van je drukwerk. Vervolgens wordt de laag foliedruk aangebracht door middel van foliedrukvellen. De foliedruk die dan op je drukwerk zit is nog vrij krasgevoelig. Daarom dekken we de folie nog af met een transparante lak die vergelijkbaar is met onze Spot-UV lak. Hierdoor glanst de folie nog meer en krijg je ook een soort 3D-effect, doordat het echt op het drukwerk ligt. Je kunt de uiteindelijke foliedruk dus zowel zien als voelen.

Laat je je drukwerk ook nog lamineren? Dit doen we dan tussen het bedrukken van de fullcolour en foliedruk in. Dit is alleen mogelijk bij gestreken papiersoorten. Lamineren raden we aan voor een mooie beschermlaag, en bijkomend voordeel is dat de folie er nog extra uit zal springen door het matte laminaat.

Kan ik foliedruk samples aanvragen?

Wil je deze unieke afwerking eerst in het echt bewonderen? Vraag dan de gratis Sampleboek aan, dan sturen we deze zo snel mogelijk naar je toe. Neem daarnaast eens een kijkje bij onze Meesterwerken voor veel mooie voorbeelden van foliedrukwerk die door onze klanten zijn gemaakt.

Hoe moet ik foliedrukwerk aanleveren?

We kunnen ons voorstellen dat je niet elke dag een bestandje opmaakt met foliedruk. Daarom hebben we hier speciale aanleverspecificaties voor ontwikkeld. Hiermee weet je zeker dat je het bestand goed aanlevert, en dat de folie precies op de juiste plek wordt geplaatst! Daarnaast kun je ook onze tutorials bekijken over hoe je foliedruk opmaakt in InDesign of Illustrator. In de video’s leggen we het stap voor stap uit!

Prijzen foliedruk

Drukken met foliedruk hoeft helemaal niet duur te zijn. Een poster met foliedruk bestel je bij 100 stuks bijvoorbeeld al vanaf 1 euro per stuk. En visitekaartjes met foliedruk bestel je al vanaf 12 cent per stuk, bij 1000 stuks. Dit hangt wel af van je specificaties. Bovendien geldt: hoe meer je bestelt, hoe voordeliger de stukprijs. Prachtig drukwerk met glanzend folie is dus voor iedereen betaalbaar!

Vragen over drukken met foliedruk?

Heb je nog vragen? Of wil je een wat extra advies? Neem gerust even contact met ons op. Of lees eens onze blog over goudfolie!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken