Toggle Nav
Op dit moment maken we de uploader een stukje peter. Daarom kun je nu even niet uploaden, probeer het later nog eens. Sorry!
Bezig met laden...

Hoe laat je online een softcover boek drukken?

Hoe druk je een softcover boek of magazine

Bij PeterPrint laat je de mooiste softcover boeken drukken. Een softcover boek lijmen we met een mooie rechte rug, waardoor het boek een professionele uitstraling krijgt. We leggen je in onze blog precies uit waar je op moet letten bij het vormgeven en drukken van softcover boeken! Ook leggen we je het verschil uit tussen softcover en hardcover boeken. Kijk je liever een video? Marjolein legt hieronder alles over softcover boeken uit.

Belangrijke aandachtspunten bij het online laten drukken van boeken

Wanneer je een softcover boek laat drukken, zijn er een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden. Al deze factoren hebben invloed op het eindresultaat van de softcover boeken:

  • Papiersoort (zowel binnenwerk als omslag)
  • Papierdikte (zowel binnenwerk als omslag)
  • Formaat & aantal pagina's
  • Afwerkingen
  • Rugdikte

Papiersoort van het binnenwerk en omslag

De gekozen papiersoort kan het ontwerp van softcover boeken een totaal andere uitstraling geven. Je hebt bij ons de keuze uit een gestreken (gladde) of ongestreken papiersoort. De ongestreken papiersoort heeft het voordeel dat deze te beschrijven is, en is ook goed te lezen in fel licht. Kies je voor een gladde (gestreken) papiersoort dan komen de kleuren van je ontwerp iets feller uit. Ideaal als je een softcover boek laat drukken met veel foto’s, de foto’s komen op deze manier goed uit. Toch is de keuze voor ongestreken papier bij veel foto’s ook niet gek, foto’s kunnen erg mooi zijn op een ongestreken papiersoort.

Papierdikte van het binnenwerk en omslag

Bij het kiezen van de papiersoort raden we aan om voor het binnenwerk een papiersoort te kiezen die niet dikker is dan 170gr/m2. Bij een papiersoort dikker dan dit wordt het omvouwen van de pagina’s erg lastig, en kunnen de pagina’s ook breken tijdens het omslaan. Denk hierbij als voorbeeld aan een heel dun plankje dat je omvouwt. Niet helemaal de bedoeling!

Formaat & aantal pagina's

Het binnenwerk van een softcover boek is eigenlijk een stapel papier, waar een omslag omheen wordt gevouwen. Dit pakketje wordt vervolgens in de rug gelijmd. Houd er bij het ontwerpen van je softcover boeken rekening mee dat een klein deel van het boek niet zichtbaar is aan de kant waar het gelijmd is, en dat het boek nooit helemaal vlak kan liggen als deze opengeslagen is. Hoe kleiner het formaat is dat je kiest, hoe groter dit effect is. Een softcover boek bestaat uit minimaal 32 pagina’s inclusief het omslag omdat het anders te dun wordt om te lijmen. Je drukt bij ons je softcover boeken tot een maximum van 262 pagina's.

Afwerkingen die mogelijk zijn

De softcover boeken worden altijd gesneden en gelijmd. Daarnaast kan je er voor kiezen om de omslag te lamineren. In verband met de duurzaamheid van het boek raden we dit ook aan. Voor de uitstraling kan het soms juist erg tof zijn om een ongestreken papiersoort te kiezen als omslag, zonder laminaat. Zeker bij ongestreken papiersoorten is dit mooi. Het nadeel hiervan is dat er wel sneller vlekken en/of beschadigingen zichtbaar zijn op het softcover boek.

Je kunt ook toffe glanzende effecten toevoegen op je omslag. Bijvoorbeeld foliedruk op onze Spot-UV lak! Hiermee krijgt je boek die extra opvallende look, wat zorgt voor meer geïnteresseerde blikken!

Rugdikte van boeken

Met de rugdikte hebben we het over de hoogte van het binnenwerk. Aan de hand van het aantal pagina’s en de dikte van het papier wordt deze hoogte bepaald. Wanneer je het product boeken drukken berekent zie je na het invullen van alle specificaties meteen terug hoe dik de rug wordt waarmee je rekening moet houden in je ontwerp. Controleer voor je bestelt dan ook goed de Aanleverspecificaties voor boeken.

Tip! Bij een boek met een dikke rug is het gaaf om deze nog te bedrukken. Bij dunnere ruggen raden we dit niet aan, in verband met mogelijke verschuivingen, waardoor tekst niet mooi in het midden komt te staan. Bij een grote rugdikte is dit minder zichtbaar en dus erg leuk om toe te voegen!

Hoe bestel ik een softcover boek?

Bij PeterPrint bereken je eenvoudig en snel online wat het kost om een softcover boek te drukken.

Wat is het verschil tussen softcover en hardcover boeken?

Een softcover boek (ook wel paperback genoemd) betekent een boek met een zachte omslag (soft cover). Dit is anders dan een hardcover boek, waarbij de omslag hard en stug is. Er zijn een aantal verschillen tussen beide soorten. Een overeenkomst is dat ze beide gelijmd ingebonden zijn.

De harde kaft bij hardcover boeken is vaak gemaakt van karton, met papier er overheen gelijmd. Deze harde kaft biedt een goede bescherming van je binnenkant. Het nadeel van hardcover boeken is dat het meer tijd en arbeid kost om ze te laten drukken, en daarmee is het maken van een hardcover boek ook een stuk duurder. Daarnaast wordt het boek zwaarder om mee te nemen. Wel is de rug van een hardcover boek (hardback) vaak wat steviger dan een softcover versie.

Bij PeterPrint drukken we alleen softcover boeken. Om de bescherming van een hardcover boek te evenaren kun je je softcover omslag bij ons laten lamineren. Hiermee krijgt je omslag een extra beschermingslaag en kan het bijvoorbeeld tegen een spatje water. Laminaat zorgt trouwens ook voor een extra luxe uitstraling! De flexibele kaft van softcover boeken heeft als voordeel dat je deze gemakkelijk omslaat, en dat het boek licht en compact aanvoelt. Veel romans in de boekhandel zijn ook softcover gedrukt, en gaan vele jaren mee, zelfs bij intens gebruik.

Conclusie: de ene is niet beter dan de andere. Het ligt aan het doel dat je voor ogen hebt. Wil je voor een wat voordeliger boekwerk gaan, met toch die luxe uitstraling? Dan zijn softcover boeken de perfecte keuze voor jou. Ook als je haast hebt met het drukken van de boeken kun je beter voor een softcover boek gaan. Wij leveren deze namelijk al binnen een week! Wil je toch hardcover boeken drukken, omdat die beter bij jouw gewenste look passen of omdat je voor een extra duurzame bescherming wilt gaan? Dan is een hardcover versie misschien geschikter.

Heb je vragen?

Voor meer informatie over softcover boeken drukken, de aanleverspecificaties of andere zaken kan je gerust even contact met ons opnemen, we helpen je graag verder!