Je eigen softcover boek ontwerpen

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Je eigen softcover boek ontwerpen

Wil je je eigen softcover boek ontwerpen en laten drukken? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? We leggen je in deze blog uit waar je rekening mee moet houden om de mooiste boeken met een gelijmde, zachte kaft te drukken. Inclusief inspiratie voor het omslagontwerp! Kijk je liever een video? Marjolein legt je hieronder alles over softcover boeken uit.

Stap 1. Kies het formaat en aantal pagina’s

Allereerst bedenk je op welk formaat je jouw boek wil gaan bestellen. Dit is handig om al vóór het opmaken te weten, zodat je het ontwerpbestand gelijk in de juiste grootte opmaakt. Je kan een kijkje nemen bij onze standaardformaten op de bestelpagina voor boeken, of kies je eigen formaat. Populaire formaten voor boeken zijn het A4- en A5-formaat, en het roman-formaat: 140 x 220 mm.

Het aantal pagina’s van je boek is natuurlijk ook belangrijk. Je kan bij ons een gelijmd boek drukken tussen de 32 en 262 pagina’s. Valt jouw zelfontworpen boek hier tussen? Perfect!

Stap 2. Ontwerp je boekomslag en het binnenwerk

Nu je weet hoe je boek er in de basis uit gaat zien, kun je beginnen met het creatieve gedeelte: het ontwerp! We drukken je op het hart om dit in een professioneel ontwerpprogramma te doen, dus Adobe InDesign of Adobe Illustrator. Er komen namelijk nogal wat technische aspecten kijken bij het ontwerpen. Zo moet je rekening houden met afloop, veiligheidsmarge en de rugdikte van je boek (deze laatste geven we je bij het berekenen van de prijs op de site). Ga dus niet in Word of Canva aan de slag.

Heb je nog geen idee wat voor omslag je wil? Ga dan eerst na wat het thema van je boek is. Bij een spannende thriller hoort meestal een donkere omslag, en bij een informatiegids is juist een lichte kleur gewenst. Bij een kinderverhaal zijn vrolijke illustraties dan weer onmisbaar. Kies eventueel ook een mooie afbeelding voor je boek. Eentje die perfect aansluit bij je verhaal. Als laatste kies je het lettertype dat je op de voor- en achterkant van je boek wil. Grote, dikke letters pakken de aandacht. Het kan leuk zijn om deze in een contrasterende kleur van de rest van je boek te doen, maar kijk vooral wat er bij jouw soort boek past.

Om je boekomslag extra bijzonder te maken, kun je deze bij ons nog laten afwerken met foliedruk of Spot-UV lak (spotvernis). Hiermee zal je ontwerp extra stralen. Je omslag valt nu nog meer op! Neem even contact met ons op als je dit wil, dan kijken we gelijk of je idee technisch mogelijk is.

Inspiratie voor je omslag nodig? Bekijk deze iconische boekomslagen:
Fantastic Beasts Original Screenplay Life of Pi
The Little Prince PeterPrint monsterboek The Godfather

Op de voorkant van het boek staan vaak de titel en de schrijver van het boek. En wat komt er op de achterkant van je omslag? Deze gebruiken ontwerpers meestal voor een samenvatting van het boek en achtergrondinfo over de auteur. Zorg dat de (potentiële) lezer van je boek even kort kan lezen waar je verhaal over gaat, en wie het schreef.

Stap 3. De look & feel van je boek

Wat wordt de uitstraling van je boek? Denk hierbij onder andere aan de papiersoort. Ga je voor een glossy uitstraling, zoals bij een magazine? Of wil je een duurzaam boek waarbij er een vezelstructuur in het papier te zien is, zoals PaperWise? Ook kun je natuurlijk voor een simpele witte papiersoort gaan, zoals HVO Offset. Kijk vooral wat er bij jouw verhaal of merk past.

En hoe moet je boek voelen? De stevigheid van je papier is hiervoor bepalend. Kies bij het binnenwerk voor niet té stevig papier (dikker dan 170 grams), want dan kunnen de pagina’s bij het omslaan gaan scheuren of breken. Kijk ook naar de verschillen tussen gestreken en ongestreken papier. Hier hebben we een handige video over gemaakt. Gestreken papier voelt glad aan. Dit zie je minder vaak terug in het binnenwerk van boeken, maar het geeft wel een luxe papiergevoel. Wil je dat er in je boek geschreven kan worden? Ga dan zeker voor ongestreken papier, zoals HVO Offset.

Je kan de omslag een andere papiersoort en papierdikte geven dan de rest van het boek. We raden je aan om een hoger grammage (tenminste 300 grams) te kiezen voor je omslag, zodat je een stevig boekwerk krijgt. Welke papiersoort moet je dan kiezen? We raden hiervoor één van onze gestreken papiersoorten aan. Deze kan je namelijk ook nog lamineren, waardoor de kaft veel langer mooi blijft. Op gestreken papiersoorten komen kleuren ook wat helderder uit. Perfect voor een eye-catching boekomslag!

Stap 4. Direct jouw boek laten drukken

Nu je jouw boek hebt ontworpen, kun je je boek laten drukken! Je berekent via onze site heel snel wat het kost om je softcover boeken te drukken. Ook geven we je meteen een verwachte leverdatum, zodat je weet waar je aan toe bent.

Na het afrekenen kun je je bestanden uploaden. Belangrijk: zorg ervoor dat je rekening houdt met onze aanleverspecificaties bij het aanleveren van je bestanden. Zo moet er 3mm afloop om al je pagina’s zitten en lever je de omslag van je boek apart aan van je binnenwerk. Ook leggen we hierin uit hoe het zit met de rugdikte van je boekontwerp.

Wil je een ander soort boekwerk, zoals een brochure of magazine bestellen? Dat is bij ons mogelijk. Ook kan je voor jouw boek bijpassende boekenleggers bij ons drukken.

Heb je vragen?

Voor meer informatie over softcover boeken drukken of andere zaken kun je gerust even contact met ons opnemen, we helpen je graag verder!