Wat is het beste formaat voor een poster?

Een poster is perfect om een muur op te vrolijken of om in een oogopslag een boodschap over te brengen. Maar welk posterformaat past het beste bij jouw ontwerp en doel? In deze blog lees je hoe jij de juiste afmetingen van een poster bestelt.

Vera Willems
4 minutes

Een poster is perfect om een muur op te vrolijken of om in een oogopslag een boodschap over te brengen. Maar welk posterformaat past het beste bij jouw ontwerp en doel? In deze blog lees je hoe jij de juiste afmetingen van een poster bestelt.

Wat zijn posters?

Je weet vast ongeveer wat een poster (ook wel affiche genoemd) is, maar wanneer noem je een vel papier nou echt een poster? Een poster is een bedrukt papier vel, vaak groter dan een A4 en trekt als ‘ie goed is gelijk je aandacht. Een poster is bedoeld om op te hangen, en onderscheidt zich daarmee van een kleinere flyer die je meestal uitdeelt. Een poster kan, naast aandacht vragen voor een bepaalde boodschap, ook gebruikt worden als wanddecoratie. Posters kunnen dus zowel een commercieel, artistiek als maatschappelijk doel hebben. Verder kan je een poster extra opvallend maken met speciale afwerkingen, zoals witte inkt of een poster met foliedruk.

Posters in verschillende formaten

Naast de bekende A-posterformaten kun je bij PeterPrint ook het B2-posterformaat bestellen. Het kleinste posterformaat dat we drukken is A4 en het grootste formaat is B2. A3 is het populairste posterformaat. Ook kan je bij ons gewoon je eigen formaat invullen als je iets anders voor ogen hebt. We drukken minimaal vanaf 105 x 148 mm en maximaal 500 x 700 mm. Hieronder vind je een handig overzicht van alle standaard posterformaten die we aanbieden.

Posterformaat Afmeting (mm)
B2 formaat 500 x 700 mm
A2 formaat 420 x 594 mm
A3 formaat 297 x 420 mm
A4 formaat 210 x 297 mm
Eigen formaat 105 x 148 mm tot 500 x 700 mm

Welk formaat poster heb ik nodig?

Om te bepalen hoe groot je posters moeten worden, kan je het best eerst nagaan waar de posters komen te hangen en wat het einddoel van je posters is. Zo is het formaat van een reclameposter bijvoorbeeld afhankelijk van de afstand waarop mensen van de poster staan. Het A4-formaat is eerder geschikt voor kleine ruimtes. Een A3-poster is twee A4’tjes groot, en is daarmee groot genoeg om op te vallen, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. In een A2-poster past vier keer een A4’tje. A2 kom je vaak tegen langs de weg in reclameborden, maar ook in kliklijsten of in een stoepbord. De posters zijn ook van een afstandje te spotten. Wil je dat jouw poster niet te missen is? Dan kan je het beste drukken op B2-formaat. Handig voor bijvoorbeeld een plakzuil.

Voor posters die je als wanddecoratie gebruikt, hangt het formaat meer af van je ontwerp. Een kunstposter met veel details erin is leuker om groot af te drukken, zodat je alles goed kan zien. Bestaat je illustratie juist uit grote vlakken? Dan komen deze ook op een kleiner posterformaat (zoals A4) mooi uit. Heb je meerdere posters gemaakt? Dan is het vooral leuk om verschillende formaten posters te combineren. En voor het verkopen van je poster kan je natuurlijk altijd verschillende formaten drukken, zodat er voor ieder wat wils is.

Welke papiersoort is geschikt bij welk formaat poster?

Bij de posterformaten A4 en A3 heb je de meeste keuze aan papiersoorten. Zo kun je bij deze formaten bijvoorbeeld het natuurlijke BioPuur papier kiezen. Onze andere duurzame papiersoorten PaperWise, Rebello en Kraftpapier zijn te bestellen bij alle formaten.

Naast ons textuurpapier Tintoretto Gesso, kan je bij A4- en A3-posters ook kiezen voor de textuur papiersoorten Linnenpersing of Texture Vergé. Of mag jouw poster glinsteren? Dan kun je bij deze formaten ook kiezen voor Parelmoerpapier. Maar ook als je liever een rustige papiersoort zoekt, hebben we bij elk formaat zowel mooie ongestreken als gestreken papiersoorten, zoals King HVO en MC Mat.

Voor het formaat A2 en B2 hebben we speciaal posterpapier: BlueBack. Deze papiersoort heeft een blauwe, ruwe achterzijde. Hierdoor schijnt de poster niet door en blijft de lijm beter plakken tegen verschillende achtergronden. BlueBack is zeer geschikt als je de poster voor korte tijd buiten wil ophangen, zoals op een plakzuil. BlueBack is namelijk waterbestendig.

Alle papieren en diktes even zien en voelen? Bestel dan de gratis Sample Box, waarin ook onze papiersoorten voor posters zitten.

Posters drukken bij PeterPrint

Bij ons lever je geheel je eigen ontwerp aan, en bepaal je ook lekker zelf hoeveel posters je precies wil laten drukken. Enkelzijdige, of dubbelzijdige bedrukking, het kan allebei. Omdat we digitaal drukken, kun je voordelig posters bestellen in kleine oplage. Je kan zelfs meerdere ontwerpen tegelijk als één product bestellen. Dit bespaart je extra opstartkosten. We leveren je posters in een platte posterverpakking, zo zijn de posters niet vervormd door het oprollen. Lees voordat je wil bestellen bij PeterPrint onze aanleverspecificaties voor posters door. Zo weet je precies wat we van je drukbestand verwachten en kunnen we ze perfect voor je drukken!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken