Goudfolie laat je drukwerk extra opvallen

Je ziet het steeds vaker: goudfolie. Maar wat is goudfolie precies? En hoe laat je dit drukken? In deze blog vertellen we je er alles over, lees snel verder!

Vera Willems
4 minutes

Drukken met goudfolie

Goudfolie op een ansichtkaart, visitekaartjes of geboortekaartjes: het geeft een klassiek effect en een superchique uitstraling. Maar wat is goudfolie precies? Lees hieronder snel verder of bekijk de video waarin Marjolein je er alles over vertelt.

Goudfolie drukwerk producten

Goudfolie is goudkleurige foliedruk. Deze kun je, net als onze andere foliekleuren (roségoud, blauw, zwart, holografisch, brons en zilver), laten drukken op het volgende folie drukwerk:

Let erop dat je goudfolie niet op al onze papiersoorten kunt drukken. We hebben zeven geschikte papiersoorten in ons assortiment, waaronder twee die ongestreken zijn: King HVO en Polare. Dit zijn een ongestreken papiersoorten die je goudfolie er nóg meer laten uitspringen. De gestreken papiersoorten raden we aan om te lamineren. Deze lamineren we dan mat, wat een mooi contrast geeft met de glanzende folie. Ongestreken papiersoorten kunnen niet gelamineerd worden.

Goudfolie Mini

Hoe werkt goudfolie drukwerk?

Er zijn verschillende manieren om goudfolie te drukken. Letterpress, de traditionele manier van foliedrukken, en de digitale manier van foliedrukken. Wij maken gebruik van de laatstgenoemde techniek, dit heet in ons geval Scodix. De goudfolie wordt door een foliedrukmachine geproduceerd met dezelfde naam. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen beide manieren van goudfolie drukken?

Met letterpress, de traditionele vorm van goudfolie drukken, wordt foliedruk met een stempel aangebracht. Deze drukt het papier eerst in op de plek waar de folie moet komen. Daarna wordt deze holte opgevuld met folie. Voor elke vorm van goudfolie wordt een unieke stempel aangemaakt, waarmee de goudfolie op het drukwerk wordt aangebracht. Dit is arbeidsintensief, vrij duur en brengt vaak een lange levertijd met zich mee.

Bij online drukker PeterPrint drukken we goudfolie digitaal, dit is een nieuwere techniek. Hierbij gaan er goudfolievellen door een speciale foliedrukmachine. Eerst wordt er een primer aangebracht. Wanneer de folie erop komt, hecht alleen de goudfolie aan deze primer, dus de gebieden zonder primer krijgen geen foliedruk. Als de goudfolie is aangebracht, dekken we het laagje af met een transparante lak, vergelijkbaar met onze Spot-UV lak. Op die manier is je goudfolie goed beschermd en krijg je een mooi opdikkend laagje op het papier. Deze vorm van foliedruk is erg geschikt voor kleine oplages, zoals visitekaartjes met goudfolie of kaarten met goudfolie. Ideaal voor geboortekaartjes of trouwkaarten!

Goudfolie Compilatie

Andere afwerkingen

De afwerking goudfolie kun je combineren met onze andere afwerkingen. Je kan je drukwerk met goudfolie bijvoorbeeld lamineren, wat we aanraden wanneer je voor gestreken papier kiest. Hiermee bescherm je je drukwerk beter, en krijg je een uniek contrast tussen glans en mat, omdat het laminaat mat is, en de folie glanst. Ook kun je als afwerking kiezen voor ronde hoeken, of een boorgat in je ontwerp.

Is goudfolie net niet wat je zoekt? Naast goudfolie, zijn er nog een aantal andere afwerkingen waar je voor kan kiezen. We hebben ook zilverfolie, bronsfolie en roségoudfolie en vier recenter toegevoegde soorten foliedruk. En mocht je een wat subtielere afwerking willen, dan is Spot-UV lak misschien iets voor je. Deze bijzondere doorzichtige lak kun je drukken op ansichtkaarten, flyers, folders en visitekaartjes. We hebben daarnaast ook witte inkt, wat je drukwerk een mooi contrast geeft bij gekleurde en natuurlijke papiersoorten.

Hoe druk ik goudfolie?

Goudfolie toevoegen aan je drukwerk kan best een uitdaging zijn. We raden dan ook aan om voor goudfolie te kiezen als je al bekend bent met de Adobe-programma’s InDesign of Illustrator. We hebben de stappen voor het aanbrengen van goudfolie in onze aanleverspecificaties voor foliedruk gezet. Hierin vind je een template voor de gouden kleur die je gaat gebruiken in je bestand. Vind je het makkelijker om een video tutorial te bekijken? Ook die hebben we voor je gemaakt. Bekijk de foliedruk tutorial voor Illustrator of InDesign.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de mooie voorbeelden met goudfolie bij onze Meesterwerken!

Goudfolie Studio Draak

Meer informatie over goudfolie

Heb je behoefte aan meer informatie over goudfolie, foliedruk in het algemeen of heb je vragen over drukwerk? Lees het in onze algemene blog over foliedruk of neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag verder!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken