Onze milieuvriendelijke papiersoorten

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

PaperWise papier

Alle papiersoorten in ons assortiment zijn met zorg gekozen. Zo hebben ze bijna allemaal het FSC-keurmerk of zijn ze van gerecycled papier gemaakt. Maar er zijn vier papiersoorten waar we bijzonder trots op zijn. Namelijk onze milieuvriendelijke toppers BioTop, PaperWise, Kraftpapier en Rebello. Lees snel verder om alles over onze duurzame papiersoorten én duurzaam drukwerk te weten te komen, of bekijk de onderstaande video.

Duurzaam papier met het FSC-keurmerk

Hoe weet je of een papiersoort echt duurzaam is? Dit kun je het best zien aan eventuele keurmerken. Zo bestaan er het Europees Ecolabel, en het bekendere FSC-certificaat. Bij de laatstgenoemde weet je dat er rekening is gehouden met het milieu tijdens het kappen. FSC (Forest Stewardship Council) is een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van bossen en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Dit is enorm belangrijk in tijden van klimaatverandering. Zo wordt massale ontbossing voorkomen, en wordt er ook streng gelet op het behoud van de lokale biodiversiteit. Tegelijkertijd houdt FSC ook rekening met het sociale en economische welzijn van bosarbeiders en lokale gemeenschappen. Dit zijn redenen voor ons om (op enkele synthetische papiersoorten na) altijd te kiezen voor papiersoorten met een FSC-keurmerk.

Maar hoe gaat FSC precies te werk? FSC-gecertificeerde bossen worden opgedeeld in percelen, ook wel jaarvakken genoemd. Uit een perceel wordt maar een beperkt aantal bomen gekapt. Hierna wordt het gehele perceel gemiddeld 30 jaar met rust gelaten om te herstellen. Zo blijft het bos gezond, en is de bijgroei in de herstelperiode groter dan de voorafgaande houtkap. Dit helpt ons niet alleen met het verminderen van de uitgestoten CO2, maar verzekert ons ook dat we in de toekomst papier kunnen blijven gebruiken.

Ons BioTop papier heeft naast het FSC-keurmerk ook het Europees Ecolabel, het milieukeurmerk van de Europese Unie. Dit keurmerk richt zich niet alleen op de duurzame herkomst van het papier, maar ook op milieuverantwoorde productieprocessen. Zo stelt het strenge eisen aan het gebruik van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen. BioTop is met recht een toppertje dus!

Hoe duurzaam is gerecycled papier?

Om maar gelijk even met de deur in huis te vallen: drukken op gerecycled papier is duurzamer dan het gebruiken van nieuw papier. Voor het maken van zowel gerecycled als nieuw papier is water en energie nodig, maar het productieproces van gerecycled papier is minder milieubelastend dan dat van nieuw papier. Er hoeven natuurlijk ook minder bomen te worden gekapt, en vermindert onnodig papierafval. Je kunt bij ons drukken op het 100% gerecyclede Kraftpapier en Rebello papier, en ook ons gekleurd Black en Freelife Kendo papier is deels gerecycled.

Helaas kan oud papier niet eindeloos gerecycled worden. De sterkte van een papier wordt bepaald door de lengte van de vezels. Omdat gerecycleerde vezels bij elke recycleproces korter worden, is de toevoeging van verse langere vezels aan het papierpulp nodig om de sterkte en kwaliteit te behouden. Na maximaal 7 recycle-rondes is het zelfs met toevoeging van nieuwe vezels niet meer mogelijk om stevig papier te maken. De oude vezels zijn dan zo kort dat ze niet meer bruikbaar zijn.

Naast gerecyclede en FSC-gecertificeerde papiersoorten, hebben we ook duurzaam papier dat niet van hout is gemaakt, maar van landbouwafval. PaperWise papier krijgt niet het FSC-keurmerk, maar dat maakt hem niet minder groen! PaperWise wordt niet van traditionele grondstoffen (hout) gemaakt, maar van landbouwafval. Door deze grondstof is het FSC-keurmerk voor deze papiersoort niet van toepassing. Maar milieuvriendelijker dan dit papier krijg je het bijna niet.

Welke papiersoorten zijn milieuvriendelijk?

Zoals we eerder aangaven zijn bijna alle papiersoorten in het assortiment van online drukker PeterPrint FSC-gecertificeerd. Toch zijn er een aantal papiersoorten die uitblinken: BioTop, PaperWise, Kraftpapier en Rebello. Deze zijn perfect voor jouw duurzame drukwerk zoals eco flyers. We stellen ze graag even aan je voor!

BioTop papier

BioTop is één van onze elegante milieuvriendelijke papiersoorten door zijn natuurlijke uitstraling. Dit duurzame papier is 100% chloorvrij gebleekt, waardoor het verwerkingsproces een stuk vriendelijker is voor ons milieu, wel zo’n fijne gedachte. Omdat BioTop papier geen optische witmakers bevat, behoudt het een mooie natuurlijke crème-tint. Hierdoor ontstaan er geen sterke contrasten zoals bij hoogwit papier. BioTop is de beroerdste niet en heeft maar liefst twee certificaten behaald: zowel het FSC-keurmerk als het Europees Ecolabel. Perfect voor een duurzame uitstraling! Bereken direct je kaarten op BioTop.

PaperWise (gerecyclede uitstraling) papier

Waarom zou je afval weggooien als je het ook kunt hergebruiken? Dat is precies wat PaperWise papier zo ‘wijs’ maakt. De wijsheid zit ‘m in het gebruik van landbouwafval voor de productie van dit duurzame papier. Denk eens aan de grote hoeveelheid bladeren en stengels die overblijven na een oogst. Door deze bladeren en stengels te verwerken tot grondstof voor papier en karton hebben de slimmerds achter PaperWise een unieke papiersoort op de markt gebracht. We zijn trots dat we deze mooie papiersoort in ons assortiment hebben en jij jouw fantastische drukwerk erop kan drukken! PaperWise papier heeft een gebroken witte, bijna bruine kleur en een mooi vezeltje in het papier, waardoor het 100% natuur ademt en een gerecyclede look heeft. Ideaal voor het drukken van unieke milieuvriendelijke A3 posters.

Kraftpapier

Met zijn kenmerkende bruine kleur herken je Kraftpapier meteen. Milieuvriendelijk, met een dito uitstraling, perfect voor hippe designs! Vanaf het moment dat we deze papiersoort aan ons assortiment toevoegden was het meteen een hit. En niet voor niets. Het Kraftpapier waarop wij drukken is 100% gerecycled (post consumer) en zuurvrij, wat betekent dat dit duurzame papier veel langer meegaat. Niet alleen mooi voor het oog, maar ook zeer hoge kwaliteit en milieuvriendelijk. Ideaal voor het drukken van flyers met milieuvriendelijke uitstraling, of voor hangtags! Onmisbaar bij het drukken van dit donkergekleurde papier is witte inkt. Lees hier alles over witte inkt.

Rebello papier

Rebello is ons rebelse groentje. Dit duurzame papier is geproduceerd uit 100% ingezameld oud papier. Hierdoor kan er af en toe een klein vezeltje in zitten. Dit geeft je drukwerk een toffe uitstraling. Ook is Rebello FSC gecertificeerd. Rebello is relatief nieuw in ons assortiment en is een fijne toevoeging aan onze duurzame papiersoorten met zijn grijswitte kleur. De natuurlijke uitstraling van Rebello komt doordat er geen chloor of optische witmakers zijn gebruikt. Verder heeft Rebello net als BioTop een opdikking van 1,3. Zo geef je jouw drukwerk meer body zonder dat het zwaarder wordt. Perfect voor het drukken van visitekaartjes.

Freelife Kendo papier

Papier met hennep? Klinkt wel hip toch? In onze Freelife Kendo zit 5% hennep verwerkt. Naast dat hennep duurzaam en efficiënt kan worden verbouwd, geeft dit gewas het papier ook lichte hennepvezels en speelse spikkels. Maar ook de 40% gerecyclede papiervezels geven het papier een natuurlijke look. De rest (55%) wordt gemaakt van nieuwe, milieuvriendelijke papiervezels uit verantwoord bosbeheer. Door de witte tint is deze klimaatverbeteraar perfect voor verschillende soorten drukwerk.

Duurzaam drukwerk bij PeterPrint

Wij drukken jouw drukwerk digitaal, en dat heeft zijn voordelen ten opzichte van het milieu. Digitaal drukken zorgt voor minder afval ten opzichte van het traditionele offset drukken. Maar duurzaam drukwerk was voor ons nog niet genoeg. Daarom planten we sinds 2019 op basis van geplaatste bestellingen bomen terug. Dat doen we via Trees For All. Bij elke bestelling die je plaatst, draag jij ook bij aan meer bomen voor onze planeet! Lees meer over duurzaam drukken bij PeterPrint.

Nieuwsgierig geworden naar deze papiersoorten? Vraag dan gerust onze gratis Sample Box aan!