14 voorbeelden van menukaarten

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Menukaarten PeterPrint

Ga je zelf menukaarten ontwerpen en laten drukken? Leuk! Er zijn verschillende gelegenheden waarvoor je menukaarten gebruikt. Allereerst in de horeca natuurlijk, maar ook bij evenementen of een ander bijzonder feest zoals een bruiloft. Met een goede menukaart maak je het geheel compleet. Alleen zijn er wel héél veel verschillende ontwerpen mogelijk. Gevalletje door de bomen het bos niet meer zien. We geven je daarom graag wat inspiratie, maar vertellen je ook meteen welk type kaart bij jouw gelegenheid of etentje past!

Voorbeelden van menukaarten

Om je niet langer in spanning te houden, zullen we je nu 14 leuke voorbeelden van menukaarten laten zien! Voor elke gelegenheid is de perfecte menukaart weer anders, dus kijk vooral welke er bij jouw doeleinde past. Wil je eerst nog wat meer info over hoe een goede menukaart eruit ziet? Daar geven we je tips over in onze blog Tips voor het ontwerpen van een menukaart.

1. Ongevouwen menukaart

Is je menu kort en krachtig, en past het op één vel? Dan is een ongevouwen menukaart een goed idee. Ga bijvoorbeeld voor het (DIN) Lang formaat. Hierop past een mooi rijtje van de gangen die er geserveerd gaan worden. Perfect voor een bruiloft, of voor de drankenkaart van je restaurant!

Je kan de menukaart enkel- of dubbelzijdig laten bedrukken. Ook heb je de keuze uit vele mooie papiersoorten, in verschillende diktes. Een dunne papiersoort (onder de 140 grams) is subtiel en kan elegant overkomen. Dit is perfect voor afhaalmenu’s. Of ga juist voor een dikke papiersoort (300 grams of meer) die lekker stevig aanvoelt en minder snel scheurt. Deze plaats je ook gemakkelijker in een houder.


Menukaart van brouwerij De Eeuwige Jeugd

2. Menukaart met enkele vouw

Heb je net iets meer gerechten op het menu? Kies dan een gevouwen menukaart. Hierop heb je vier zijden die je kan bedrukken. Een bijkomend voordeel is dat je plek hebt voor een mooie cover. En de kaart kan dan ook uit zichzelf staan. Voor gevouwen kaarten adviseren we om een wat dikkere papiersoort te kiezen (vanaf 240 grams).

Je kan kiezen voor een vierkante gevouwen menukaart. Of ga voor een rechthoekige vorm, staand of liggend. Een staande oriëntatie geeft veel ruimte in de lengte, wat ideaal is voor een gangendiner. Een liggende versie heeft in de breedte meer ruimte voor een à-la-cartemenu. Je hebt hierbij ruimte voor een extra kolom.


Menukaart van restaurant De Sevewaeg. Ontwerp: Studio ROB

3. Folder als menukaart

Wil je een menukaart met meerdere vouwen? Dan kan dit op twee manieren: met een zig-zag vouw (leporello) of een wikkelvouw. Deze bestel je als folder. De zig-zag vouw vormt van bovenaf gezien een Z of een W, afhankelijk van of je de folder met 6 of 8 pagina’s bestelt. Bij de zig-zagvouw vouw je de pagina’s naar achteren. Je kan een zig-zag menukaart goed neerzetten, of in een houder plaatsen.

Een wikkelvouw menukaart is meer een soort boekje. Je vouwt de pagina’s namelijk open. Hierbij vouw je de rechterkant eerst naar binnen en vervolgens de linkerkant. Je bestelt een wikkelvouw menukaart net als de zig-zag menukaart als folder.


Wikkelvouw menukaart van pizzarestaurant Otomat

4. Tafelkaart als menukaart

Deze is wel heel leuk: een tafelkaart! Perfect als je een klein menu hebt, of om gewoon een aantal van je dranken of gerechten uit te lichten. We hebben drie verschillende vormen voor je: driehoekig, een staande of een piramide. Bij de piramide en driehoekige tafelkaart heb je op drie zijden ruimte voor informatie, een staande heeft twee zijden (exclusief onderkant). Bij een staande tafelkaart kun je ook de binnenkant zien. Tof om ook deze te bedrukken.

Ook bij bruiloften en andere evenementen zijn tafelkaarten erg handig. Zo kun je op elke zijde een menugang zetten, of een aantal drankjes uitlichten die je gasten kunnen bestellen.


Tafelkaart van kombutcha-maker Butcha

5. Geniete menukaart

Als je een boekje als menukaart wil laten drukken, is een geniet magazine perfect. Deze kun je drukken bij menukaarten van 8 t/m 60 pagina’s. Een menukaart met nietjes is voordeliger dan andere manieren van inbinden, zoals gelijmd en Wire-O. Je ziet zo’n geniete menukaart vaak bij restaurants met een wat uitgebreider menu.

We hebben veel papiersoorten voor je menukaart met nietjes. Je kan er zelfs voor kiezen om een andere soort of andere dikte te kiezen voor de omslag. Dit is handig als je de buitenkant wil laten lamineren, maar voor de binnenkant liever ongestreken papier hebt.


Voorbeeld menukaart van PeterPrint

6. Wire-O als menukaart

Een Wire-O brochure is een boekwerk met een spiraalbinding. Deze is geschikt voor menukaarten die uit 32 of meer pagina’s bestaan. Je kan bij Wire-O brochures kiezen uit drie verschillende kleuren metalen ringen: zwart, wit, goud en zilver. Kies dus welke kleur het best bij jouw menukaartontwerp past. Je kan ook kiezen voor transparante covers om de voor- en achterkant te beschermen.

Wil je de wijnen op je wijnkaart of gerechten en hun ingrediënten uitgebreid omschrijven? Dan is dit zeer geschikt! Een Wire-O menukaart heeft als bijkomend voordeel dat je hem makkelijk openslaat, zonder dat een pagina weer ‘terug wil vallen’.


Voorbeeld menukaart van PeterPrint

7. Menukaart zelf inbinden (in map)

Ga je liever voor een extra opvallende kaft? Wanneer je losbladig binnenwerk laat drukken, kun je deze in een map presenteren. We kunnen bijvoorbeeld boorgaten in je drukwerk maken. Zo kun je jouw menukaart inbinden in een (leren of houten) kaft. Deze zijn bijvoorbeeld te koop bij horecagroothandels. Dit ziet er chique uit! Deze kun je gemakkelijk zelf inbinden en ook weer loshalen wanneer dat nodig is. Ook kun je voor een map met transparante insteekhoezen gaan. Zo wordt je menukaart minder snel vies.

Voor een leuke, handgemaakte menukaart die ook nog voordelig is, kun je het losbladig binnenwerk in plaats van een map ook inbinden met een touwtje. Dit kan aan de zijkant of bovenkant. We kunnen hiervoor boorgaten aanbrengen in je drukwerk. Het touwtje breng je zelf aan. Is en touwtje je wat te onhandig? Dan kan je ook voor metalen ringen gaan.

Zorg bij deze soort menukaart dat je een heel stevige papiersoort voor je omslag kiest. Onze 350 grams Dubbelzijdig gestreken Sulfaatkarton is het dikst en stevigst.

8. Menukaart in een klembord

Een klembord is een supermakkelijke manier om je losbladige binnenwerk te presenteren. Dit is ook erg handig als je regelmatig van menu wisselt. Je kan voor een simpel klembord gaan, maar er zijn tegenwoordig ook andere opties, zoals een met een kaft van stof of leer. Pro ontwerptip: als je elke pagina eronder net iets groter maakt, creëer je gave tabbladen voor je menukaart.

9. Duurzame menukaart

De meeste van onze papiersoorten zijn gecertificeerd met het FSC-keurmerk (uitgezonderd het synthetische papiersoort synaps). Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de herkomst van onze papiersoorten. Als je liever op een extra duurzame papiersoort drukt, zit je bij PeterPrint goed. PaperWise is bijvoorbeeld gemaakt van landbouwafval dat anders verloren zou gaan. Dit is perfect voor een milieuvriendelijke menukaart. Er zitten zelfs zichtbare vezeltjes in, hoe gaaf? Zo weten ook je gasten dat het papier een heel bijzondere herkomst heeft. Als je liever een wat neutralere look wil, hebben we ook BioPuur en Rebello. Deze zijn crème- en grijskleurig. Wil je juist meer knallen? Druk je menukaart dan op ons duurzame Kraftpapier met witte inkt.


Menukaart van restaurant Het Puntje. Ontwerp: Glitterstudio

10. Menukaart met foliedruk

Een chiquere menukaart maken? Ga dan voor foliedruk. Hiermee krijg je glanzende onderdelen, in de kleur goud of zilver bijvoorbeeld. Zeg nou zelf, wie houdt er niet van een glinstering? Je kan er illustraties extra door laten opvallen. Als je de menukaart lamineert met soft touch laminaat of mat laminaat, krijg je een prachtig contrast tussen glans en mat.

Foliedruk gaat echt hand in hand samen met bruiloftdrukwerk, dus is perfect voor de menukaart bij het diner! Pas goudfolie gelijk ook toe op je andere trouwhuisstijl producten, zoals de uitnodigingen, sluitzegels voor de enveloppen en naamkaartjes. Blijven je gasten slapen? Dan kan je zelfs deurhangers met foliedruk drukken. Hoe leuk is het om je gasten zo te verwelkomen?! Neem hiervoor even contact met ons op.


Menukaart en waardebon van Zus. Ontwerp: Studio Wonder

11. Poster als menukaart

Wil je voorbijgangers een sneakpreview geven van je menu? Hang dan een gave menuposter op. Licht hier bijvoorbeeld je seizoensproducten uit. Omdat er licht op je poster schijnt, kan de poster soms lastiger leesbaar worden als je deze tegen het raam aanplakt. Maar geen zorgen, hiervoor hebben we BlueBack papier in ons assortiment gehaald. De speciale blauwe achterkant van dit papier houdt het licht tegen, waardoor je posters goed leesbaar blijven. Handig! Een poster is trouwens ook leuk om achter je toonbank te hangen. Geeft gelijk wat sfeer aan je ruimte. En ook bij evenementen kun je bij de bar de drankkaart of de menukaart op de poster laten drukken.


Menukaart poster van Stewart & Sally. Ontwerp: Shon Price

12. Krant als menukaart

Uitgebreid menu, of veel te vertellen? Dan is een krant als menukaart origineel. Deze kun je helemaal in de stijl van het restaurant ontwerpen, met veel plek voor foto’s en/of illustraties. Je kan bij ons kranten drukken op A3 formaat (297x420mm). We zullen ze ook alvast voor je vouwen. Kies voor nietjes, of juist een ongeniete krant.


Menukaart van Pont Wessem. Ontwerp: Fika Concepts

13. Placemat als menukaart

Dit is een heel handige twee-in-één oplossing! Als je placemats in je restaurant gebruikt, waarom druk je niet gelijk je menu erop? Extra leuk om voor de kinderen een speciale versie placemats te drukken, met kleurplaat of puzzels erop. Zorg er wel voor dat je menu niet te uitgebreid is, want dan is een placemat al snel te klein.

14. Gestanste menukaart

Stansen is een van onze favoriete afwerkingen in de drukwereld. Een gestanste menukaart kan erg tof zijn. Denk bijvoorbeeld aan tabbladen die je kan laten stansen. Een tabblad voor voorgerechten, eentje voor hoofdgerechten, drankjes, en ga zo maar verder.

Of ga voor een gestanste ronde kaart of andere creatieve vorm! Je kan ook denken aan bijzondere gaten in je kaart. Met stansen kun je het echt zo gek maken als je zelf wil. Bekijk vooral eens onze Plaatjesparade om te zien wat er allemaal bij ons kan.


Gestanste kaart van Ties den Dekker

Custom menukaart

Wil je een andere maatwerk-afwerking, zoals rillijnen op maat (bijvoorbeeld een vijfluik) of een boekwerk met foliedruk. Of een combi van enkele bovenstaande menukaart-opties? We vinden het leuk om je te helpen met een originele menukaart. Neem even contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken wat er mogelijk is.


Vijfluik menukaart van De Binnenstad. Ontwerp: Julia van Leeuwen

Jouw eigen ontwerp menukaart laten drukken bij PeterPrint

Wil je direct jouw menukaart op één van de bovenstaande manieren laten drukken? Leuk dat je geïnspireerd bent geraakt! Je drukt bij ons menukaarten met jouw eigen ontwerp. We vragen hiervoor een drukklaar bestand van je. Een editor hebben we namelijk niet. We adviseren je drukwerk op te maken in Adobe InDesign of eventueel Illustrator. Ben jij hier helemaal in thuis? Dan zijn we een perfecte match!

We drukken jouw menukaarten precies zoals jij ze wil. Zo bepaal je je eigen formaat, en kies je uit vele papiersoorten. Afhankelijk van het soort product dat je bestelt, zijn er vaak nog extra opties. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van de Wire-O binding, een boorgat en afwerkingen zoals stansen.

Wil je jouw menukaarten snel bewonderen? We drukken en verzenden al het drukwerk zo spoedig mogelijk. Simpele menukaarten leveren we daarom meestal al de volgende werkdag. Bij producten die meer afgewerkt worden, duurt dit soms een paar extra werkdagen. Je krijgt de verwachte leverdatum gelijk te zien bij het berekenen van je prijs.

Meer horecadrukwerk

Wil je je evenement of horeca-huisstijl compleet maken? Je drukt bij ons nog veel meer horecadrukwerk, zoals entreekaarten, placemats, en deurhangers.

Vragen?

Heb je de perfecte menukaart in gedachten, maar staan je gewenste opties er niet bij? Neem vooral even contact met ons op om samen te kijken wat er mogelijk is.