Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

ontmoet
Eva Stalinksi

"Toen mijn winkel een beetje ging lopen, heb ik vaak gedacht dat ik dingen moest bedenken met het doel om ze te verkopen, en daarvan liep ik vast.”

Het begin van iets moois
“Mijn naam is Eva Stalinski. Ik ben illustrator en zeefdrukker. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan Academie Minerva in Groningen met een Bachelor in Illustratie en Animatie. Naast mijn eigen online winkel werk ik soms in opdracht, voor uitgeverijen en merken als ARKET en Snapchat.
Voor mijn afstudeerproject heb ik de Academie Minerva Prijs voor Vormgeving gewonnen en van dat prijzengeld heb ik mijn eigen zeefdruk materiaal en apparatuur gekocht. Hiermee ben ik mijn illustraties op kleding gaan drukken en ze online gaan verkopen. Ook het zeefdrukproces deelde ik online en dit kreeg al snel veel aandacht via Instagram.”
© Eva Stalinski
Simpel, vrolijk en levendig
“Ik zou willen zeggen dat mijn stijl qua vorm altijd heeft geneigd naar vrolijk en simpel. Ik werk vanuit vaste vormen, vooral cirkels, en arrangeer de schets voor een illustratie heel precies. Daarna kan ik pas opgaan in het daadwerkelijk losjes tekenen en uitwerken ervan. Ik ben daarom ook ontzettend dol op kinderboekillustraties die simpel, maar ook levendig zijn. Dick Bruna en Richard Scarry zijn voor mij grote inspiratiebronnen.
Ik heb in 2021 een kinderboek geïllustreerd voor uitgeverij Boycott en werk momenteel aan boekjes voor Lannoo dus hopelijk word ik zo langzaamaan zelf ook kinderboek illustrator. Verder word ik veel geïnspireerd door alledaagse, kleine onderwerpen zoals eten, dieren, huiselijke dingen. Oh, en ik hou ook heel erg van sprookjes! Lekker voorspelbaar en duidelijk!”
"Ik ben heel blij dat ik PeterPrint kan inschakelen voor de dingen die ik niet zelf kan of wil maken."
Van Dick Bruna tot oude sprookjes
“Mijn gróótste inspiratiebron is mijn oudere zus, Anne Stalinski. Zij is ook illustrator, en tekende vanaf het moment dat ze een potlood kon vasthouden. Ik kreeg zelf pas veel later interesse in tekenen en kijk nog altijd erg tegen haar op. Naast Dick Bruna en Richard Scarry zijn Mitsumasa Anno, Mary Blair, Henning Wagenbreth en Arnold Lobel ook favorieten.”
Dicht bij jezelf blijven
“Mijn vrije werk wordt vaak uiteindelijk een product voor mijn winkel. Toen mijn winkel een beetje ging lopen, heb ik vaak gedacht dat ik dingen moest bedenken met het doel om ze te verkopen en daarvan liep ik vast. Dan wordt het namelijk heel ingewikkeld omdat je probeert te voorspellen wat mensen willen kopen. Ik ben helemaal niet zakelijk ingesteld, dus dat is het laatste waar ik mee bezig wil zijn. Ik ben in 2017 met een cursus keramiek begonnen, als hobby dacht ik toen, maar dat werd ook al snel deel van mijn winkelaanbod. Mijn andere hobby is chocoladekoekjes bakken en die dan allemaal alleen opeten.”
Wannabe kluizenaar
“Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik de deur nauwelijks uit hoef. Als wannabe kluizenaar heb ik het echt getroffen met de tijd waarin we leven, waarin alles online plaatsvindt.

Ook is de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen ontzettend belangrijk voor me. Als ik namelijk íets ben, is het ongestructureerd, zo ga ik heel slecht op elke dag dezelfde taken doen.
Ik doe bijvoorbeeld veel liever twee weken over een schets en dan de volgende dag in één keer alles uitwerken, belichten, zeefdrukken, fotograferen en online zetten. Ook voor werk in opdracht kan in m'n eigen schema grotendeels bepalen, binnen de gestelde deadlines natuurlijk.

Verder vind ik andere mensen in de creatieve industrie over het algemeen erg aardig en is het een leuke wereld om deel van uit te maken, zowel in het echte leven als online.”
Wat kun je vertellen over het ontwerp dat je hebt gemaakt voor in het Sampleboek?
“Ik heb een illustratie gemaakt voor het King HVO papier, een papier dat alleen in 350 grams voorkomt en daardoor heel geschikt is voor kaarten. Toen was de stap naar een postbode die kaarten bezorgde snel gemaakt. Ik teken erg graag dieren met carrières en een kikker leek me het uitgelezen dier om de hele dag een beetje rond te springen en postzegels te likken.”
"Ik teken erg graag dieren met carrières en een kikker leek me het uitgelezen dier om de hele dag een beetje rond te springen en postzegels te likken.”
Zeefdrukken vs. digitaal drukken
“Ik ben ooit begonnen met zeefdrukken omdat ik keer op keer hele vervelende ervaringen had bij het printen van mijn kunstacademie opdrachten bij de lokale printshop. Het werd altijd minder dan ik had gehoopt: fletse kleuren, raar afgesneden, duur en helaas ook vaak geïrriteerde printshop medewerkers die niet erg behulpzaam waren. Daarom wilde ik heel graag zelf leren zeefdrukken, zodat ik meer controle had over al die dingen die steeds mis gingen.
Maar ondanks dat ik zelf zeefdruk, zijn er ook een hoop dingen waarbij zeefdrukken helemaal niet handig is, of dat ik er simpelweg geen zin in heb. Daarom ben ik heel blij dat ik PeterPrint kan inschakelen voor de dingen die ik niet zelf kan of wil maken. Zoals watervaste stickers, 5000 mini-wasvoorschrift-kaartjes voor bij gezeefdrukte truien of mini-sprookjesboekjes, die ik dan weer verkoop in een gezeefdrukt doosje."

Bekijk het interview met Eva