Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

ontmoet
Loes van Gils

"Op de kunstacademie merkte ik al gauw op dat mijn stijl vrij simpel was en ik had altijd het idee dat ik dan niet ‘goed' genoeg zou zijn. Een leraar vertelde me: 'Maak daar juist je kracht van."

“Ik ben Loes en ik werk nu 8 jaar als illustrator. Je kunt mijn werk herkennen aan de felle kleuren, heldere illustraties met hier en daar een verstopte rat. De dierlijke karakters in mijn werk zijn nieuwsgierig en avontuurlijk. Eigenlijk een beetje net als ikzelf. Ze zijn een soort extensie van mijn eigen karakter. Ik probeer een combinatie te maken tussen grafische vormen en narratieve illustraties.”
© Loes van Gils
Simpele stijl als signatuur
“Mijn stijl is tot stand gekomen door gewoon heel veel te maken en er achter te komen wat ik wil vertellen en op welke manier. Op de kunstacademie merkte ik al gauw op dat mijn stijl vrij simpel was en ik had altijd het idee dat ik dan niet ‘goed' genoeg zou zijn. Een leraar vertelde me: 'Maak daar juist je kracht van.' En zo ontstond eigenlijk mijn werkwijze om verhalen te vertellen en te illustreren op een heldere, communicatieve manier met een paar lijnen."
Inspiratiebronnen
“Mijn inspiratie haal ik uit het dierenrijk, vintage speelgoed, films (cinematografie) en vormen die ik tegenkom.“
"Het is superleuk dat mijn werk zowel jong als oud aantrekt!”
Vintage speelgoedcollectie
“Ik kan eigenlijk overal wel tekenen. Mits het een opgeruimde en nette werkplek is. Natuurlijk licht en muziek luisteren met een goede koptelefoon maken het wel veel relaxter om te werken. Mijn werkbureau staat gewoon thuis met zicht op mijn vintage speelgoedcollectie en de vele vogels die op mijn balkon voorbij komen om te snacken.”
Weinig materiaal
“Mijn lijnwerk is allemaal met de hand getekend. De kleuren voeg ik digitaal toe. Ik gebruik dus relatief weinig materiaal: Potlood en gum voor de schetsen. En zwarte markers en A4 papier in verschillende diktes voor de uiteindelijke lijnen, plus een goede scanner.”
Mijn ontwerp voor het Sampleboek van PeterPrint
“Sulfaatkarton is mijn favoriete papiersoort. De grote kleurvlakken in mijn illustraties komen zo het mooiste en helderste tot hun recht. Ik kreeg de afwerking stansen en heb er voor gekozen de regen weg te laten snijden. Ik wilde laten zien dat stansen niet alleen betrekking hoeft te hebben op de buitenzijde, maar dat je midden in het ontwerp hier ook mee kan spelen.”
Altijd een ander resultaat
“Het leukste aan deze creatieve baan is dat het op veel manieren toepasbaar is. Je kan veel verschillende opdrachten naast elkaar uitvoeren waarbij de uitkomst altijd anders is. Het is nooit saai en elke opdracht vraagt een andere uiting. En het is superleuk dat mijn werk zowel jong als oud aantrekt!”

“Sulfaatkarton is mijn favoriete papiersoort. De grote kleurvlakken in mijn illustraties komen zo het mooiste en helderste tot hun recht."
Online én offline zichtbaar
“Drukwerk is ontzettend belangrijk! Ook al leven we in een digitaal tijdperk. Zeker als je ook je illustraties verkoopt als prints en kaarten of wanneer je geboortekaartjes ontwerpt. Ik heb veel tijd besteed aan het onderzoeken naar welke papiersoorten voor mijn werk het beste geschikt zijn. Ik vind dat je als ontwerper zowel online als offline gezien moet worden. En een lekkere dikke ansichtkaart of een mooi afgewerkte sticker kan hierin het verschil maken.
Het meest trots ben ik op mijn gedrukte ansichtkaarten en boekenleggers door Peterprint. Heldere, felle kleuren en stevig papier met een matte finish. Voelt lekker en ziet er mooi uit!”