Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

ontmoet
Jetske Kox

“Ik kijk heel veel om me heen en omring me graag met gekochte illustraties van anderen."

“Ik ben Jetske Kox en ik teken al zo lang als ik me kan herinneren. Op kladblaadjes, tijdens de wiskundelessen in mijn schrift en nu nog steeds tijdens vergaderingen. In 2020 heb ik mijn onderneming opgericht en in februari 2021 ging mijn website met webshop live.”
© Jetske Kox
Conceptueel werk op een luchtige manier
“Ik hou zelf heel erg van conceptueel werk en dat zit er bij mij ook wel in. Alleen wel op een hele luchtige manier. Ik werk veel met teksten en daar stop ik graag een vrolijke boodschap in of juist een tekst die je jezelf cadeau mag doen, om even wat liever voor jezelf te zijn. Zoals ‘I'm soap roud’ of ‘Oil ove U’.
Ik werk momenteel alleen maar digitaal. Dus meer dan mijn laptop, Illustrator en Photoshop en mijn tekentablet heb ik niet nodig. In de toekomst wil ik ook graag met papier gaan werken. Knipkunst vind ik altijd prachtig om te zien en dat kan heel goed in mijn stijl passen.”
"het leukste aan creativiteit: het hoeft niet allemaal te kloppen."
Alles is inspiratie
“Ik kijk heel veel om me heen en omring me graag met gekochte illustraties van anderen, veelal 'kleine' illustratoren. Vroeger werd ik altijd al het meest geïnspireerd door kunstenaars die grafisch of illustratief werk maakten: Toulouse-Lautrec of Kandinsky. Nu haal ik overal inspiratie uit: een bepaalde kleur die ik zie, een mooie verpakking of kleurige lintjes die ik weer tegenkwam en die ik ooit uit India meebracht.
Een paar concrete voorbeelden te geven van Illustratoren die mij inspireren en die ik zelf ook aan mijn muur hang zijn ‘We are out of Office’ en ‘Studio Boot’. Maar ook de winkels van Aaf in Den Bosch en in 't Wild in Rotterdam (waar mijn kaarten en posters ook te koop zijn) vind ik heel inspirerend.”
De kinderen tekenen mee
“Ik heb veel geluk met mijn werkplek. Het is heel licht, ik heb openslaande deuren die in de zomer altijd open staan en waardoor ik altijd de vogeltjes hoor fluiten. De muur achter me heb ik in een prachtige kleur geel geschilderd die heel erg past bij het werk dat ik maak.

Wat ik vooral heel leuk vind, is dat ik alles wat me inspireert om me heen kan verzamelen. Als het weer eens heel rommelig is, trek ik de deur achter me dicht en kan ik de volgende dag heerlijk tussen die creatieve rommeltjes verder werken. De kinderen schuiven ook graag aan, want die tekenen graag. Het is een heerlijk creatieve ruimte die me alle ruimte geeft om lekker te werken.”
Onderdompelen in creativiteit
“Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik kan maken wat ik zelf mooi vind. Alles wat ik maak, zou ik zelf opsturen of ophangen (en dat doe ik dus ook). Verder vind ik het heerlijk om helemaal in die creativiteit te duiken als ik de kans heb. Om overal inspiratie op te doen en lekker te tekenen. Dan ben ik op mijn gelukkigst.”
Mijn ontwerp voor het Sampleboek van PeterPrint
“Ik kreeg de papiersoort Kalkpapier. Heel interessant en spannend, want daar heb ik nog nooit iets mee gedaan. Omdat ik daarin misschien wel conceptueel denk, wilde ik iets ontwerpen wat echt iets met het papier zelf te maken had. Ook wilde ik mijn eigen stijl duidelijk maken. Ik teken veel verpakkingen met daar een bepaalde tekst op.

Na lang denken plopte ineens het idee van de fles anti-kalk spray in mijn hoofd. Hiermee kon ik de kwaliteit van het papier, het drukken van de witte inkt (wat daarop goed kan) en mijn eigen stijl laten zien. Het ontwerp klopt niet helemaal, want de fles sprayt juist wel kalk op het papier, maar dat vind ik juist leuk aan creativiteit: ik mag maken wat ik zelf wil en het hoeft niet allemaal te kloppen.”
Goed drukwerk: belangrijker dan je denkt
“Alles wat ik maak is drukwerk. Ik word daar zelf heel blij van. Als ik een mooi kaartje in de brievenbus krijg, brengt dat echt even een geluksmomentje. Ook verkoop ik prints en posters via mijn webshop en in fysieke winkels. Het moment dat ik mijn eerste drukwerkbestelling binnen kreeg, voelde ik me zo trots. Mijn ontwerpen zijn toen echt tot leven gekomen en dat gaf me een enorme boost.

Als ik nieuwe winkels benader, zijn ze ook onder de indruk van de kwaliteit van mijn kaarten en posters. Je kunt nog zo'n mooi ontwerp maken, maar als de kwaliteit van het drukwerk niet goed is, is dat eigenlijk niks waard.

Ik ben nog steeds het meest trots op mijn wenskaartenserie. Inmiddels heb ik 12 dubbele wenskaarten, gedrukt op PaperWise papier bij PeterPrint. Als ik ze allemaal bij elkaar zie in mijn kaartenrek word ik daar altijd nog blij van!”