Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

ontmoet
Petra Verkade

"Ik verwerk graag een stukje humor of surrealisme in mijn ontwerp om mensen iets langer naar mijn werk te laten kijken."

“Ik ben Petra Verkade en werk onder de naam PTRVRKD. Ik studeerde twee jaar geleden af als grafisch ontwerper. Een jaar later begon ik met een eigen webshop met mijn printwerk, en werk ik aan freelance opdrachten zoals posters, visuele identiteiten en cover artworks.”
© Petra Verkade
Maken en kennis doorgeven
“Mijn werk verschilt van digitaal werk tot drukwerk. Tijdens de studie heb ik de liefde voor technieken zoals risograph en zeefdruk ontdekt en die dienen sindsdien als drijfveer om te maken en te experimenteren. Als ontwerper in een digitale tijd vind ik het interessant om ook bezig te blijven met analoge materialen en technieken om het werk tastbaar te maken. Naast het freelancen geef ik ook les en workshops in de risograph techniek, waarin ik de kennis en liefde voor de techniek graag overdraag.”
"Het geeft altijd voldoening om zelf die zeefdruk of riso te maken."
Veel werk is een experiment
“Mijn stijl is tot stand gekomen door heel veel te maken en technieken uit te proberen tijdens mijn studie aan het HKU. Ik heb altijd al een grote drijfveer gehad om veel te maken en de printtechnieken hebben dit nog meer gestimuleerd. Veel van mijn werk is experimenteel en het idee komt pas tot stand tijdens het maakproces.
Als grafisch ontwerper vind ik het tof om op te vallen met de kleuren, materialen en technieken die ik gebruik. Door het gebruik van deze technieken wil ik mensen herinneren dat print ook nog echt gemaakt wordt door de makers zelf en dit een interessant maakproces is. In de ontwerpen zelf vind ik het leuk om een stukje humor of surrealisme te verwerken om mensen iets langer naar mijn werk te laten kijken.”
Wanneer grafisch ontwerp en drukwerk samenkomen
“Mijn inspiratie komt voornamelijk uit dagelijkse objecten, gebeurtenissen en landschappen. Waarin ik graag iets surrealistisch of een stukje humor toevoeg. Daarnaast haal ik inspiratie uit mooi ontworpen boeken met liefde voor drukwerk, offset druk, riso of zeefdruk met bijvoorbeeld toffe bindwijze als een open rug.
Dit is een wereld waarin grafisch ontwerp en drukwerk heel goed samenkomt. Hiernaast hebben de twee bedrijven waar ik stage heb gelopen mij ook heel erg geïnspireerd.”
Door de blokkade heen komen
"Ik heb zeker weleens last van creatieve blokkades. Tijdens mijn afstudeerproject heb ik hier een eigen tool voor ontworpen, waarin ik voor mijzelf ontwerpregels en richtlijnen bedenk om het maakproces te starten. Bijvoorbeeld: Gebruik alleen blauw, maak een poster in html/css enzovoort.
Deze tool zet ik in als ik eigen werk wil maken, maar niet helemaal weet waar ik kan beginnen. Ook gebruik ik vaak oud werk of analoge materialen (schetsboek, collages) als startpunt om het maken te starten."

"Mijn inspiratie komt voornamelijk uit dagelijkse objecten, gebeurtenissen en landschappen."
Voordelen van het vak
“Een groot voordeel van mijn baan is dat ik vaak werk kan maken waar ik zelf ook plezier uit haal in zowel het maakproces als het resultaat, vind ik het leukst. Ook vind ik het tof dat veel opdrachten specifiek aan de hand van mijn stijl worden aangevraagd, waardoor ik vaak veel vrijheid heb in het maken.
Ook de combinatie van het maken van eigen werk en het werk in opdracht vind ik fijn. Zo word ik gestimuleerd om nieuwe dingen te ontwerpen, maar stimuleer ik mijzelf ook om bezig te blijven met het blijven maken en produceren van print/drukwerk.”
Mijn ontwerp voor het Sampleboek van PeterPrint
“De papiersoort die ik heb gekregen, is een transparante sticker. Ik heb een levendig en complex ontwerp gecreëerd, waarbij ik de risograph printtechniek heb toegepast. In het ontwerp heb ik veel witruimte en transparantie gebruikt in combinatie met veel lagen en een kleurrijk ontwerp, waardoor de eigenschappen van het papier volledig tot hun recht komen. Mijn focus lag op een experimentele benadering, waarbij ik de nadruk heb gelegd op de papiersoort in plaats van puur op het ontwerp zelf.“
Ontwerpen fysiek tot leven wekken
“Drukwerk betekent veel voor mij als grafisch ontwerper. Door analoge printtechnieken te gebruiken blijf ik zelf bezig met drukwerk als maker en het geeft altijd toch voldoening om zelf die zeefdruk of riso te maken. De technieken die ik gebruik probeer ik op zoveel mogelijk manieren in te zetten door ermee te experimenteren.
Naast deze technieken vind ik het ook tof om aan opdrachten te werken die ook echt fysiek tot leven komen. Bijvoorbeeld posters op straat, bierlabels en LP covers; dit maakt voor mij het gemaakte werk of product tastbaar. Binnen het werk wat ik maak, vind ik het ook interessant om te kijken naar welke bindwijze, opdruk of papiersoort er het best bij het gemaakte werk.”

Bekijk het interview met Petra