ontmoet
Jeske Balmakers

"Sinds kort ben ik bezig met werk rondom mentale gezondheid. Hier wil ik vooral erkenning geven, maar ook voorlichting geven en stigma doorbreken."

“Ik ben Jeske en ik ben Illustrator. Ik heb lang als Art Director gewerkt bij reclamebureaus in Londen. Sinds mei 2022 heb ik mijn eigen bedrijfje waarmee ik kaarten en prints verkoop en ook in opdracht werk. Mijn portfolio is vooral gericht op kinderen en mijn stijl is dan ook jong en vrolijk.”
© Jeske Balmakers
Warmte en escapisme
“Ik heb zo’n 10 jaar in Engeland gewoond, waarvan 8 jaar in Londen. Dit heeft een grote invloed gehad op mijn stijl van illustreren. In mijn werk kun je met regelmaat het Engelse landschap terugzien. Daarnaast haal ik veel uit reizen, bijvoorbeeld mijn reis naar Japan. Dit zie je terug doordat ik plekken waar ik ben geweest heb geschilderd. Ik haal veel inspiratie uit mijn omgeving, maar ook veel komt voort uit mijn fantasie.
Qua stijl hangt het ook een beetje af van waar ik aan werk, maar over het algemeen wil ik mensen een glimlach bezorgen en een warm gevoel geven. Of juist iets dat het gevoel van escapisme geeft. In het grootste gedeelte van mijn werk zul je dat ook terugzien.”
"Als mijn idee tot leven komt, en mensen zijn blij, dan is dat dubbel zo leuk!"
Stigma doorbreken
“Ik vind het mooi om mensen af te leiden van het dagelijks leven door een vrolijk beeld. Maar ik ben sinds een jaar ook bezig met werk rondom mentale gezondheid. Hier wil ik vooral erkenning geven, maar ook voorlichting geven en stigma doorbreken. Dit doe ik door middel van mijn eigen ervaringen met het hebben van een mentale ziekte en het genezen daarvan.

Ik heb meerdere ideeën die ik op dit gebied wil uitwerken, van boeken tot kaarten.
Ik geloof erin dat als mensen zich herkend voelen en we er open over kunnen spreken, dat veel mensen minder alleen zijn in hun lijden. En in sommige gevallen eerder hulp zoeken.

Sinds november 2023 werk ik samen met HoudMoed.nl, een onderdeel van 113, hier maak ik illustraties voor hun om suïcidaliteit bespreekbaar te maken en mensen een gevoel van hoop en steun te geven. Ik ben enorm trots dat ik dit mag doen want naast het hele vrolijke aspect van mijn werk is dit onderwerp bespreekbaar maken ook een passie van mij.”
Manusje-van-alles
“Ik werk voornamelijk traditioneel. Mijn hoofd materiaal is gouache en daarna werk ik alles af met potlood en pastelkrijt. Soms mix ik ook linosnede afhankelijk van het gewilde effect. Sindskort illustreer ik ook digitaal, ik ben hier een beetje ingerold omdat het voor de klant vaak handiger is. Maar het meeste van mijn werk blijft traditioneel. Wel opent digitaal werken deuren, waardoor ik in de toekomst misschien mijn assortiment kan uitbreiden.”
Gevarieerde inspiratiebronnen
“Ik heb altijd wel kinderboeken die ik leuk vind of grappig geïllustreerd. Daarnaast vind ik film inspirerend. Denk aan films zoals animatiefilms van studio Ghibli of Wes Anderson. Kunstenaars als David Hockney, maar ook wat meer klassieke kunstenaars zoals Monet vind ik prachtig; eigenlijk is het heel gevarieerd.

Ik heb mijn appartement vol hangen met illustratief werk dat ik ooit gevonden heb en ik blijf graag toevoegen. Mensen zoals Judith Kerr inspireren mij, vooral omdat ze, ondanks dat toen ze oud was, nog steeds graag op haar zolder illustreerde en boeken schreef en dat tot haar dood deed. Een persoon met passie voor het vak. En natuurlijk haal ik ook inspiratie uit mijn reizen.”
Een georganiseerd rommeltje
“Voor mij is licht altijd belangrijk en daarom teken ik ook altijd in de buurt van een raam. Ik werk nog vanuit huis, dus mijn werkplek is tevens mijn slaapkamer. Ik probeer daar een fijne hoek van te maken waar ik alles bij de hand heb. Een plekje voor de kat is belangrijk, omdat ik het erg gezellig vind als die bij me ligt te slapen als ik aan het werk ben.”
Een idee tot leven wekken
“Het leukste aan mijn creatieve baan vind ik het proces van begin tot einde. Een idee tot leven wekken; dat proces vind ik het leukste. Iets wat in je hoofd zit uiten en op papier zetten. En dat dan tot leven zien komen. Als je dat dan deelt met mensen om je heen of klanten en ze zijn blij, dan is dat natuurlijk dubbel zo leuk!”

"Goed drukwerk betekent kwaliteit voor mijn klanten”
Mijn ontwerp voor het Sampleboek van PeterPrint
“Ik heb mijn ontwerp gemaakt met en voor de papiersoort Texture Vergé. Ik vond het vooral belangrijk dat het papier goed uitkwam en heb dus besloten om met verschillende kleurlagen te werken, maar ook gebruik te maken van hoe gouache werkt: verdunnen tot waterverf verdikken tot een dekkende verflaag die er stevig oplicht.
Hiermee wil ik de mogelijkheden van het papier laten zien en hoe traditioneel materiaal zich vertaald naar geprint werk. Als je goed kijkt zit er een neon onderlaag in de illustratie en dat zorgt voor een spannend kleurenbeeld. Het is voor mij belangrijk dat het onderwerp van het ontwerp vrijheid uitstraalt en een gevoel geeft van puur geluk. Ik heb voor een jongetje op het strand gekozen die achter de meeuwen aan rent. Een soort nostalgische herinnering uit mijn kindertijd. Dat is voor mij iets wat aanvoelt als pure vrijheid en geluk.”
© Jeske Balmakers
Goed drukwerk betekent kwaliteit voor mijn klanten
“Ik verkoop prints en kaarten, dus het is een onderdeel van mijn zaakje. Daarnaast zijn net geprinte visitekaartjes en stickers om dingen mooi te verpakken allemaal belangrijk. Goed drukwerk betekent kwaliteit voor mijn klanten.
Mond-tot-mond reclame is erg belangrijk voor mij, aangezien ik één persoon in een slaapkamer ben. Mijn kwaliteit moet dus goed zijn, zodat ik terugkerende klanten en ook nieuwe klanten krijg. Ik lever graag het beste en daarvoor is goed drukwerk een essentieel onderdeel. Het is mijn eindproduct.”

Bekijk het interview met Jeske

We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Lübeckweg 2, Groningen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken